ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Florin Cîțu a spus, luni, despre protestele minerilor din Valea Jiului, că acțiunile lor nu reprezintă o soluție pentru rezolvarea problemelor. Și a sugerat că nu ar fi nicio diferență între protestele minerilor de la exploatările de cărbune Lupeni, Vulcan și Livezeni, care își cer drepturile salariale din urmă, și mineriadele din anii 90. 

„Nu cred că soluția pe care au ales-o este una care rezolvă problemele. Acest Guvern a arătat foarte clar și anul trecut și anul acesta, salariile au fost plătite la timp. Avem soluții și pentru următoarele trei luni de zile”.

Cîțu a subliniat faptul că, în mandatul său de premier, nu va permite ca în România să aibă loc o nouă ”mineriadă”, cum s-a întâmplat ”în mandatul lui Iliescu și a altor socialiști”.

„Nu mi se pare normal ce se întâmplă, de aceea spun că găsim soluții, îi înțeleg, știu că trec printr-o situație dificilă, formula prin care încearcă să rezolve această situație nu mi se pare cea mai fericită, dar se pare că sunt foarte mulți politicieni care profită, așa cum au profitat și alți politicieni tot din aceeași categorie în ultimii ani de pe urma acestei categorii sociale. Țineți minte ce s-a întâmplat în anii ’90. Eu pot să spun doar atât românilor și bucureștenilor, că nu voi permite niciodată în România, în mandatul meu, să se întâmple ce s-a întâmplat în mandatul lui Iliescu și a altor socialiști. Nicio mineriadă nu se va întâmpla în acest mandat”, a mai spus premierul Cîțu.
 
Minerii de la exploatarea de huilă Lupeni, din Valea Jiului, au continuat duminică, pentru a cincea zi consecutiv, protestele începute din cauză că nu și-au primit salariile la timp.

Unii dintre minerii care protestează în subteranul Minei Lupeni din Valea Jiului au anunțat, duminică seara, că sunt dispuși să intre în greva foamei, în cazul în care revendicările lor nu vor fi soluționate prin negocierile dintre liderii sindicali și administrația Complexului Energetic Hunedoara (CEH).
 
Pentru plata la zi a drepturilor bănești restante - salarii, tichete de masă și transportul la locul de muncă - este nevoie de circa 18 milioane de lei, potrivit aprecierilor făcute de directorul general al CEH.