ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Modelul Arafat, adoptat de Zelenski: în Ucraina, platforma de cenzură a mediului online se aplică începând din universități. Dacă în România platforma informatică „anti-fake-news” gândită de DSU ar fi incriminat atribute precum „corupt” sau „incompetent” proferate online la adresa guvernului și a președintelui, o studentă din Harkov a fost exmatriculată după ce și-ar fi exprimat pe TikTok și Instagram poziții anti-Zelenski. Anunțul a fost făcut de Institutul Politehnic pe rețelele de socializare. 

Administrația instituției afirmă că Amina Belgasem, studentă în anul II la specializarea „Relații economice internaționale” a publicat pe rețelele de socializare mesajele calificate drept anti-ucrainene. Potrivit rectoratului, doar pe Instagram tânăra are peste 7000 de urmăritori. 

„Vom reacționa dur la orice manifestare anti-Ucraina. Astăzi, rectorul Institutului Politehnic din Harkov, Evghen Sokol, a semnat un ordin de exmatriculare a unei studente din anul 2 pentru declarații anti-ucrainene”, se arată într-un mesaj emis de instituție, potrivit Realitatea.md și Știri pe Surse

Serviciul de presă al universității a postat pe Facebook o captură de ecran cu pagina de pe Instagram adminsitrată de studentă și a citat mesajele tinerei în comentarii, publicând un video de pe TikTok în care spune că „președintele este clovn”. Actualmente, secvența video nu mai este disponibilă, iar alte eventuale afirmații ale tinerii împotriva suveranității țării nu sunt citate de către instituția de învățământ. (articolul continuă dedesubt)
 
 
Nu este clar de ce tocmai mediul universitar stimulează cenzura în locul dezbaterii pornind de la viziuni divergente. Învățământul ucrainean a fost și înainte de război impregnat de naționalism, prin noua lege a educației fiind eliminată predarea în limbile minorităților. Deși decizia era una anti-rusească, ea i-a afectat și pe românii din Bucovina și Basarabia. Mai mult, Volodimir Zelenski a fost actor înainte de a deveni președinte și, judecând după anumite show-uri deocheate în care a jucat, nu este lipsit de îndreptățire ca cineva să-l facă clovn. Pe de altă parte, nici studenta nu pare a arăta mai inteligent de-atâta. Nu în ultimul rând, garantarea libertății de exprimare, inclusiv în mediul online, este una dintre valorile europene, iar Kievul și-a reafirmat recent intenția de a adera la Uniunea Europeană. Cum se împacă aceste nobile deziderate cu cenzura și practicarea metodelor putiniste numai Zelenski ne poate spune. 
 
În filmarea de mai jos, îl puteți vedea pe actorul Zelenski. Vă puteți da singuri cu părerea dacă era „clovn” sau nu. VIDEO: