ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul Austriei va acționa în sensul reducerii taxelor pentru angajați și a majorării celor ale companiilor multinaționale, a anunțat cancelarul Sebastian Kurz, după ce și Ungaria a decis, în criza pandemiei, impozitarea suplimentară a multinaționalelor și a băncilor. Despre acest lucru a vorbit într-o emisiune TV și președintele Academiei Române, profesorul Ioan Aurel Pop, care consideră că modelul austriac ar putea fi aplicat și în România.

Președintele Academiei Române a oferit și motivele pentru care multinaționalele ar trebui să aibă un impozit mai mare.
 
„Acțiunea intreprinsă de Austria, țară care nu a trecut prin comunism, e o soluție de protecționism. După 1989, noi am stabilit reguli foarte laxe, pentru aceste firme străine prezente pe teritoriul României, de la bănci, la companii de exploatare a lemnului și a resurselor naturale, fără să ne gândim la o anumită protecție a bunurilor acestui popor.  E de gândit foarte serios și aici în ce măsură profiturile acestor multinaționale prezente pe teritoriul nostru sunt utile și sunt păstrate pe teritoriul nostru, sau nu. Statul ar putea găsi anumite pârghii și soluții pentru a fi în câștig de pe urma veniturilor uriașe pe care le obțin aceste multinaționale. Ele repatriază aceste profituri și noi ne trezim că muncim fără  să beneficiem decât în măsură foarte mică.
Pledez pentru o muncă stăruitoare a poporului român. Firmele străine trebuie să înțeleagă ce datorii au față de acest popor. Suntem interesați de bunăstarea acestei națiuni,” a declarat academicianul Ioan Aurel Pop, la emisiunea "Cafeneaua politică,” moderată de Horia Alexandrescu, la Canal 33.
 
România s-a aflat într-o criză structurală chiar înainte de apariția acestei pandemii, consideră acad. Ioan Aurel Pop. ”De la discutarea stării școlii, a stării de sănătate, până la funcționarea întreprinderilor industriale, s-a văzut că totul depinde de factori conjuncturali ca să nu izbucnească o criză și mai puternică. Criza societății se vede mai ales în lipsa de încredere în autoritățile statului. Și atunci, venirea acestei crize globale, care a cuprins și România, ar fi o ocazie de reconsiderare a atitudinii noastre, de reașezare a principiilor democratice”, a declarat profesorul Ioan Aurel Pop.

 „Așa cum oamenii luptă pentru existență, în condiții de fair-play ar trebui să facă asta, și statele ar trebui să facă la fel. Numai că, între state, lupta asta are fair-play-ul dat pe față, în schimb, pe ascuns, se petrec tot felul de lucruri neplăcute și mă tem că dacă nu avem o conducere formată din oameni de stat responsabili, țara să nu sufere mai mult decât merită”, a mai spus președintele Academiei Române.
 
Reamintim că, zilele trecute, cancelarul austriac Sebastiab Kurz afirma că la nivel național și european, „vom combate toate formele de evaziune fiscală și toate practicile incorecte ale marilor companii, deoarece toată lumea trebuie să își achite contribuțiile în mod corect în perioade de acest fel”.