ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Diferențele dintre Suedia și vecinii săi sunt mult mai mari decât își închipuie oamenii din exterior – au sisteme diferite, tradiții culturale diferite. Dacă e să compari Suedia cu alte țări europene [cum ar fi Marea Britanie, Franța, Spania, Italia, Belgia], este invers. În ceea ce privește clasamentul mortalității în exces, Suedia se află undeva sub media țărilor europene”, a declarat Johan Giesecke, epidemiolog la Institutul Karolinska din Stockholm, după apariția diagramei care arată că decesele Suediei pe milion de locuitori depășesc celelalte țări scandinave, informează SmartRadio.
 
 
 

Suedia ocupă locul 23 în lume pe graficul deceselor provocate de covid per milion de oameni, comparativ cu Marea Britanie , care ocupă locul 11. România se situează pe locul 25, înregistrând 1,304,37 de decese. „Sunt foarte asemănătoare”, a afirmat Gieseke, „Totuși, una dintre țări a avut trei blocaje severe, iar cealaltă a avut doar măsuri voluntare sau în majoritate voluntare. Asta ne spune ceva. Este posibil ca izolarea să nu fie un instrument foarte util pe termen lung”.
 

Suedia a avut restricții destul de severe, dar le-am bazat pe participarea voluntară a locuitorilor în loc să folosim legile și poliția. Mulți oameni par să creadă că Suedia nu a făcut nimic în legătură cu pandemia Covid. Este greșit. Întreaga populație și-a schimbat modul de viață și a avut efecte profunde asupra vieții de zi cu zi pentru milioane de suedezi, chiar dacă nu au fost amendați dacă se aflau în locul nepotrivit la momentul nepotrivit. Așa că aș susține în continuare modelul suedez, chiar știind toate acestea”, a continuat profesorul, citat de SmartRadio.

Deși graficul de mai sus plasează Suedia în topul deceselor provocate de covid din spațiul scandinav, Giesecke întărește faptul că suedezii au păstrat democrația. „Uită-te la lucrurile bune din sistemul suedez. Școlile: nu distrugem viitorul copiilor. Am făcut posibil ca întreprinderile mici, precum cafenelele sau magazinele de biciclete, să supraviețuiască pandemiei. Am păstrat democrația. Am avut încredere în oameni. Cred că există o serie de avantaje atunci când nu introduci o carantină severă”.

Deși, cifrele Suediei, în topul 25 al deceselor din lume, sunt asemănătoare cu cele ale restul țărilor europene, epidemiologul este încrezător că abordarea suedeză merită luată în considerare.

Giesecke a mai declarat că virusul "s-ar putea să revină într-o formă nouă în fiecare toamnă. Și poate că va trebui să facem cu toții un nou coronavaccin în fiecare an, adaptat pentru acea tulpină".