ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatul a aprobat tacit, în 8 aprilie, modificarea Codului Administrativ, astfel încât limba maghiară ar urma să devină a doua limbă oficială în județele și localitățile unde etnicii maghiari sunt într-un procent mai mare de 20%, adică în întreaga Transilvanie, a anunțat, joi, pe Facebook, Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației Calea Neamului.

Potrivit sursei citate, Senatul a adoptat tacit, la începutul lunii aprilie, modificarea Codului Administrativ, propunerea legislativă urmând să ajungă la Camera Deputaților.

„Limba maghiară va circula ca a doua limbă oficială, inclusiv în prefecturi și poliție, în județele si localitățile unde etnicii maghiari sunt într-un procent mai mare de 20%, adică aproape în întreaga Transilvanie.,,Inspectoratele Județene ale Poliției Române au obligația să asigure în raport cu aceștia (etnicii maghiari) folosirea limbii minorității naționale”, cu alte cuvinte se va putea produce epurarea etnică a românilor dintr-o structură militară a statului român, cunoașterea limbii maghiare devenind astfel obligatorie pentru cadrele din Poliție. Prefecții si angajații Prefecturilor vor fi deasemenea obligați să cunoască limba maghiară. O altă epurare etnică dintr-o structură centrală a statului roman”, a scris Mihai Tîrnoveanu.

Asta înseamnă, explică Mihai Tîrnoveanu, autonomia teritorială pe criteriu etnic a unui teritoriu ce leagă Covasna, Harghita, Mureș, de granița cu Ungaria.

„Instituțiile publice ale statului român, ale fostului stat român de fapt în această variantă, vor putea să arboreze steagurile statului ungar si cele ale ”ținutului secuiesc”: ,,organele de conducere (ale instituțiilor) pot adopta si folosi alături de însemnele oficiale ale României si alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală a cetățenilor aparținând minorității naționale”, avertizează Mihai Tîrnoveanu.

Reamintim că la începutul lunii martie, Asociția Calea Neamului a organizat un protest față de modificările Codului Administrativ prin care limba maghiară ar putea să devină a doua limbă oficială în stat. La momentul respectiv, președintele României, Klaus Iohannis, a transmis că nu va promulga modificările Codului Administrativ.

În ceea ce privește autonomia Ținutului Secuiesc, așa cum a relatat ActiveNews, Senatul a respins, miercuri, acest proiect, după ce acesta a trecut de Camera Deputaților prin procedura „adoptării tacite”.