ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comunicațiile au fost pierdute astăzi cu ultimii apărători ucraineni din Mariupol, ascunși în interiorul oțelăriei Azovstal, după ce forțele rusești au reluat asaltul asupra complexului. Vadim Boicenko, primarul orașului asediat, a declarat că miercuri au avut loc „lupte grele” în interiorul uzinei și că a „pierdut contactul” cu cei din interior.

Nu există nici o modalitate de a afla „ce se întâmplă, dacă sunt în siguranță sau nu”, a spus el, citat de The Daily Mail.

Vestea sumbră a venit în timp ce au apărut filmări care arată avioane rusești aruncând ceea ce par a fi rachete termobarice (care zdrobesc plămânii) asupra combinatului siderurgic Azovstal, în timp ce tancurile și trupele se deplasau la sol pe tot cuprinsul zonei industriale.

Imaginile difuzate miercuri de așa-numita Republică Populară Donețk au prezentat salbe de rachete de artilerie străpungând fabrici și depozite aflate pe teritoriul uzinei Azovstal și care constituiau ultima redută a apărătorilor asediați ai Mariupolului. VIDEO: 


Rusia pare să încerce să pună mâna pe Azovstal, în ciuda faptului că Vladimir Putin a anunțat luna trecută că a anulat operațiunea de asalt terestru pentru a face economie de vieți omenești în rândurile armatei ruse.  

Vestea că au fost pierdute comunicațiile cu soldații ucraineni din Azovstal va ridica temeri pentru siguranța sutelor de civili despre care se crede că se aflau încă în interiorul combinatului, la doar câteva zile după ce 100 dintre ei au fost lăsați să plece în timpul unei încetări a focului.

Ucraina a cerut prelungirea armistițiului pentru ca toți civilii să poată fi scoși din pântecele combinatului groazei, dar Rusia a acuzat trupele Kievului că „profită” de întreruperea luptelor pentru a stabili noi poziții defensive și a reluat marți bombardamentele.

Căpitanul Sviatoslav Palamar, comandantul-adjunct al batalionului Azov, care apăra uzina, a declarat că asaltul asupra combinatului siderurgic a început marți după-amiază, cu tancuri, vehicule blindate, nave și „un număr mare de infanteriști” care au pătruns înăuntru.

„Vom face tot posibilul pentru a respinge acest asalt”, a declarat el în ultimul său mesaj video înainte de pierderea comunicațiilor, cerând pentru ultima oară și ajutor militar din afară. VIDEO: 


Căderea combinatului Azovstal ar însemna preluarea de către ruși a controlului deplin asupra întregului Mariupol, care ar deveni cel mai mare oraș capturat de armata lui Putin.

De asemenea, această „victorie” ar oferi Kremlinului un impuls propagandistic uriaș înaintea paradei anuale de Ziua Victoriei de la Moscova din 9 mai, care marchează capitularea Germaniei naziste și sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Kievul a declarat astăzi că Moscova ar putea plănui să organizeze o paradă chiar în Mariupol, în încercarea de a revendica o aparență de victorie pe frontul ucrainean după mai mult de două luni de lupte fără rezultate notabile.