ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a afirmat, sâmbătă, că obiectivul Ministerului este ca până în toamnă să asigure laptop-uri sau tablete pentru toți elevii care nu au astfel de dispozitive și să asigure, totodată, cadrelor didactice pregătirea necesară pentru învățământul on-line, informează Agerpres.

„Obiectivele Ministerului Educației sunt să asigure tablete, laptop-uri până în toamnă pentru toți elevii care nu dețin la acest moment un dispozitiv. Deci, pe de o parte, să asigurăm pentru elevi, iar pe de altă parte, să pregătim cadrele didactice pentru a putea lucra mai ușor cu elevii”, a afirmat ministrul Educației, sâmbătă, la Digi 24.

Cu privire la cadrele didactice, Monica Anisie a anunțat că, după încheierea anului școlar, vor urma cursuri de formare a profesorilor pentru învățământul digital.

„Trebuie să fim pregătiți ca în toamnă să desfășurăm un învățământ on-line, în așa fel încât să nu ne aflăm în situația în care suntem astăzi. (...) Nu mi-a plăcut niciodată să dau vina pe „greaua moștenire”. Dar, ce s-a întâmpat în toți acești ani? Au fost multe proiecte în cadrul Ministerului Educației, care au vizat, pe de o parte, digitalizarea învățământului românesc, iar, pe de altă parte, formarea profesorilor și acestea nu au fost duse la bun sfârșit. Tocmai de aceea, am cerut colegilor din Minister să centralizeze toate proiectele care au fost derulate de-a lungul timpului sau care au fost numai anunțate, pentru a vedea exact situația reală, astfel încât să știm de unde pornim. (...) Vom avea cursuri de formare în perioada de după încheierea anului școlar”, a declarat ministrul Educației.

În legătură cu posibilitatea redeschiderii școlilor și grădinițelor în septembrie, Monica Anisie nu a dat un răspuns cert, subliniind că reluarea funcționării instituțiilor de învățământ „depinde de evoluția epidemiologică” din țara noastră.

„Noi trebuie să fim pregătiți și pentru această posibilitate (ca școlile să nu se deschidă în septembrie, n.r.). Nu spun că este o posibilitate, ci spun că trebuie să fim pregătiți. (...) Dacă cumva, așa cum spun specialiștii, revine în septembrie al doilea val, înseamnă că trebuie să fim pregătiți. Și pentru asta trebuie să privim cu încredere și să ne gândim să rămânem sănătoși, iar educația să continue în orice condiții”, a spus ministrul Educației.

Monica Anisie a explicat că probele de competențe de la Bacalaureat au fost amânate pentru a da timp specialiștilor să ia în considerare și alte forme de examinare, în afară de cea orală, practicată până acum.

„Pentru probele orale, tocmai de aceea am încercat să schimbăm calendarul, tocmai pentru a lua în calcul și alte forme sub care putem da aceste probe de competențe. Sunt probe de competențe fie la Limba și Literatura Română, fie la Limbă străină sau competențe TIC. (...) Tocmai pentru că sunt mai multe variante, o să le prezinte specialiștii în momentul în care sunt gata în cadrul Ministerului”, a spus aceasta.

Cu privire la problemele apărute în funcționarea învățământului particular, ministrul Educației a anunțat că luni, la ora 14:00, va avea o nouă întâlnire cu reprezentanții acestei forme de învățământ, pentru a identifica o soluție de a sprijini acele unități private care sunt doar autorizate și se află în curs de acreditare, având în vedere că acestea nu primesc finanțare de la stat.

Monica Anisie a mai arătat că Ministerul Educației asigură bursele pentru copii în această perioadă, dar a admis că este posibil ca, în unele situații, să nu fi fost oferite de autoritățile locale acele burse care revin în responsabilitatea acestora.