ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Etnologul Gheorghiță Ciocioi semnalează:

„Dacă tot se înalță un monument în amintirea bisericii reformate, demolată de comuniști în 1959, pentru a face loc „ansamblului rezidențial Sala Palatului", nu văd de ce primăria nu ar marca la fel de cuviincios, tot acolo, locurile a încă trei faimoase biserici ortodoxe bucureștene dispărute.

1. Biserica Stejarului (cititorită de zid în 1763, pe locul unei biserici de lemn din sec. al XVII-lea, "a lui Maxim Arhiereul"), demolată în 1959. Hram: Înălțarea Sfintei Cruci
2. Biserica "Sfântul Ionică" (ctitorită în 1854), demolată în 1939. Hram: Sfântul Ioan Botezătorul
3. Biserica Brezoianu (ctitorită în 1710), demolată în 1959. Hram: Sfânta Treime (foto dreapta sus)


Doamnele din orchestră sunt așezate pe locul altarului bisericii Sf. Cruce-Stejarului. Cea dintâi biserică ortodoxă demolată de regimul comunist din București, în 1959.

Cântă, în prezența primarului Capitalei, a lui Nemeth Zsolt – președintele comisiei de politică externă din Parlamentul Ungariei, Kelemen Hunor – vicepremierul guvernului, Kató Béla – episcopul Bisericii Reformate din Ardeal, a mai multor parlamentari, la dezvelirea unui monument, ce marchează locul unei biserici calvine din inima Bucureștilor.

Biserici ortodoxe demolate, ansamblul rezidențial Sala Palatului

Nici primăria Capitalei și nici Biserica noastră nu au găsit cu cale de a marca după cuviință locul acestora. Spre evlavioasă aducere aminte...

Unde trebuie făcută „cerere”?”



Sala Palatului: