ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un monument dedicat eroilor români căzuți pentru apărarea patriei în cel de al Doilea Război Mondial a fost inaugurat la Ocnița, transmite TVR Moldova.

La marginea cimitirului din Ocnița, erau cinci cruci vechi din piatră, despre care puțini știau cui aparțin. În acel loc au fost înhumați 15 ostași români uciși pe front. Troița instalată astăzi, la va reaminti trecătorilor despre curajul eroilor români.

Construcția a fost posibilă datorită inițiativei Asociației Obștești-Monumentum.

 „Starea lui a fost una deplorabilă și despre cum arata acest monument cunoaștem doar din fotografiile de epocă, s-a conservat foarte rău. De obicei monumetele au avut o soartă destul de proastă după venirea  puterii sovietice și iată deja obligația noastră morală este de a le restabili cu ceea ce și ne ocupăm”, a declarat reprezentantul asociației, Alexandru Muturniuc.

 „Au venit persoane care cunosc istoria soldaților români, le-au identificat pentru că au o construței deosebită”,  a afirmat Marcel Ghirtopan, primarul orașului Ocnița

Consulul general al României la Bălți, Petrișor Ionel Dumitrescu a menționat că „este foarte important pentru noi să avem grijă de eroi români, înțelegând că în acest mod pentru generațiile viitoare vom adduce bunăstare și prosperitate înțeșegând cee ace generațiile anterioare au făcut prin jertfă”.

Monumentul a fost sfințit de un sobor de preoți in frunte cu PS Episcopul de Balti, Antonie. Adociația Monumentum lucrează la identificarea fiecărui ostaș român căzut la datorie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
 
Monumentul de la Ocnița este cel de-al 48-lea ridicat sau restaurant pentru memoria eroilor, mai scrie sursa citată.

FOTO:

Ar putea fi o imagine cu 14 persoane, persoane în picioare și în aer liber

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane

 

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane, persoane în picioare și în aer liber

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane, persoane în picioare, copac și în aer liber

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane, persoane în picioare și în aer liber

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane în picioare și în aer liber