ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Azi, 28 iunie 2022, cu incepere de la ora 12.00 în orașul Florești (bd. Victoriei nr. 10) va avea loc inaugurarea monumentului eroilor români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial în vara anului 1941 când a fost dezrobită Basarabia.

Monumentul a fost restabilit de Asociația Obștească Monumentum pe locul vechiului cimitir unde au fost înhumați 301 eroi căzuți pe întreg teritoriul plășii Florești. De asemenea, monumentul este închinat ostașilor din Florești care au căzut în luptele Primului Război Mondial, dar și jandarmilor din Compania Soroca, morți în 1923 la datorie în urma unor răscoale organizate ilegal de bolșevici cu scopul de a destabiliza situația din Basarabia și de a legitima ocuparea acesteia de către armatele lui stalin.

La restabilirea acestui monument, membrii Asociației au depus eforturi uriașe timp de un an de zile, proiectul de reconstituire fiind pus gratuit la dispoziție de arhitectul Mihail Andrieș. Vulturul cruciat de bronz a fost turnat în atelierele sculptorului Veaceslav Jiglițchi, iar piatra a fost lucrată de maestrul Vladislav Lozan de la Cosăuți.

Un sprijin deosebit am avut din partea autorităților locale (președintele de raion Paniș Ștefan și viceprimarul Olesea Rotarciuc) și a Consulatului General al României la Bălți în persoana domnului Consul General Petrișor Ionel Dumitrescu. 

Monumentul va fi sfințit de episcopul Antonie de Bălți în prezența autorităților locale, a Consulatului General al României la Bălți șa.

Toți cei care doresc să aducă un omagiu eroilor dezrobitori, dar și celor căzuți în Primul Război Mondial din raionul Florești, sunt așteptați la acest eveniment.