ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Indiferenţa şi lipsa banilor fac, de multe ori, ca monumentele istorice să ajungă în paragină, fără să mai poată fi salvate. Pentru castelul Teleki din Comlod, Bistriţa Năsăud, este ultima şansă ca acesta să fie restaurat. Consiliul judeţean nu are bani de reparaţii, aşa că a decis să scoată la vânzare clădirea veche de 300 de ani.

Monument istoric de interes naţional, castelul Teleki din satul Comlod a fost construit la mijlocul secolului al XVIII-lea. Blazoanele celor două familii care l-au ridicat se mai pot vedea încă pe faţada clădirii.

Ulterior, castelul a ajuns în posesia familiei nobiliare Teleki. În perioada comunistă a fost naţionalizat şi transformat, pe rând, în cămin cultural, CAP, iar după Revoluţie, în magazin şi bar, relatează TVR.

În ultimii 25 de ani, castelul a devenit o ruină. Istoricii spun că edificiul merită restaurat pentru valoarea lui arhitecturală.

Autorităţile speră ca licitaţia să aibă succes şi să se găsească o persoană dornică să investească în restaurarea clădirii. Frumuseţea zonei şi fondul de vânătoare din apropiere ar putea creşte interesul.