ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația basarabeană Monumentum, alături de ASCOR Iași au demarat un proiect de recondiționare a două monumente istorice din Republica Moldova, care au fost distruse de regimul bolșevic, relatează Doxologia.

Primul monument, distrus în timpul regimului bolșevic, se află în incinta Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, a fost refăcut în totalitate la inițiativa lui Iulian Rusanovschi, în colaborare cu ASCOR Iași. Sfințirea monumentului va avea loc pe 19 octombrie, la „Biserica Adormirea Maicii Domnului” Bubuieci.

„Prin restabilirea monumentului eroilor de la Bubuieci se reconstituie un loc de memorie, un loc de aducere aminte pentru jertfa suprema a Armatei Romane în Primul Război Mondial. O țară se apără cu armata dar și cu o statuie de care sunt legate mii de inimi. Acest monument amintește de suferința poporului roman dar și de dragostea noastră față de tot ce este sfânt”, a declarat Rusanovschi.

„Mihai Eminescu spunea cu ocazia Primei serbări a românilor de pretutindeni de la Mănăstirea Putna”, din 1871, că «Am avut un trecut și voim a avea un viitor». Personal, cred că, reconstruirea acestor monumente este un pas mic, dar important, în recuperarea și redescoperirea trecutul nostru și a adevărului istoric. Totodată aceste monumente sunt un îndemn spre acțiune și unitate adresat celor din prezent și celor care vor veni”, a adăugat Iulian Tomeac, președintele ASCOR Iași.

Pe baza monumentului în partea din față a fost trecut următorul text:

EDIFICAT LA 08.X.1933

ÎN MEMORIA EROILOR

CĂZUȚI PENTRU

REÎNTREGIREA ROMÂNIEI

DE CĂMINUL CULTURAL 

„ASTRA” BASARABIEI 

CONDUS DE

 PLUTONIER N. ROȘCA.

CTITORI: 

PREOT ALEXANDRU COCIUBINSCHI. 

D. DIACONESCU,  

ȘTEFAN GHEORGHIADE,

PROF. AVOCAT I. URLESCU.

DISTRUS ÎN PERIOADA SOVIETICĂ.