ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Piaţa Presei Libere va găzdui, din această toamnă, monumentul "Aripi", dedicat rezistenţei anticomuniste. Monumentul este artistul Mihai Buculei şi cântăreşte 130 de tone. 

Proiectul monumentului "Aripi" a fost demarat în anul 2003, printr-o Hotărâre de Guvern. Realizarea lui a durat foarte mult atât din raţiuni financiare, cât mai ales din cauza aspectelor tehnice implicate de un proiect de o asemenea anvergură, a spusTraian Radu Negrei, directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din Primăria Municipiului Bucureşti (PMB).

Monumentul "Aripi" va fi un reper artistic de care Bucureştiul, capitală europeană, are nevoie, dar şi împlinirea unei datorii faţă de cei care au plătit cu viaţa şi libertatea lor în timpul dictaturii comuniste pentru libertatea noastră de azi.

Aripile monumentului dedicat rezistenţei anticomuniste cântăresc 130 de tone, au o înălţime de 28 de metri şi se vor înălţa simbolic în Piaţa Presei Libere, în locul unde a fost amplasată în timpul dictaturii comuniste statuia lui Vladimir Ilici Lenin.

Sculptorul Mihai Buculei, al cărui tată a fost deţinut politic la Aiud, spune că impresia lăsată de acest monument va fi aceea că ariplile se desprind de pământ. "Imaginaţi-vă un tumul de granit, cu iarbă în jur, tăiat la 45 de grade. Impresia este că aripile se desprind de pământ", a explicat Buculei.