ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Marți, 9 octombrie a.c., a avut loc ceremonia de inaugurare a Monumentului eroilor români din Primul Război Mondial din Cimitirul Auf Der Hochimer Höhe din orașul Worms, landul Renania-Palatinat, Republica Federală Germania. 
 
Evenimentul a constat într-un ceremonial militar și religios de sfințire a monumentului și un moment de rostire solemnă a numelor celor 168 de militari români morți în lagărul de prizonieri din această localitate în timpul Primului Război Mondial cărora le este dedicată opera comemorativă de război. 
 
Acest memorial a fost finanțat în exclusivitate de către Ministerul Apărării Naționale, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, și realizat cu sprijinul Primăriei orașului Worms. Finalizarea acestui proiect a creat cadrul pentru organizarea unor manifestări comemorative organizate, dar și pentru gesturi individuale de cinstire a sacrificiului pe care l-au făcut militarii români decedați pe teritoriul Germaniei. 
 
Delegația Ministerului Apărării Naționale a fost condusă de către secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului din Ministerul Apărării Naționale, Nicolae Nasta. 
 
La ceremonie au mai fost prezenți membri ai comunității românești din Germania, precum și cetățeni români veniți din tară. Partea germană a fost reprezentată de primarul orașului Worms,  Michael KISSEL. 
În semn de recunoștință, la finalul ceremoniei, participanții au depus coroane și jerbe de flori la monument. 
 
Evenimentul a oferit tuturor prilejul de a se înclina în fața sacrificiului suprem făcut de militarii români morți pentru țară și se înscrie în seria manifestărilor organizate de statul român pentru marcarea Centenarului Primului Război Mondial, conflict armat la finalul căruia, poporul român a realizat proiectul de uniune națională – Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.