ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un monument în memoria grănicerului Petre Marcu a fost inaugurat vineri, 25 septembrie 2020, în satul Mălăiești, comuna Bălăbănești, raionul Criuleni, Republica Moldova, transmite avocatul Iulian Rusanovschi.

Monumentul fusese inițial ridicat în 1924, pe locul unde la 08.01.1923 a fost omorât șeful pichetului de grăniceri Mălăiești, compania VIII Criuleni - Petre Marcu, de către o bandă de bolșevici care a trecut Nistrul clandestin pentru a aduce armament și a culege informații în eventualitatea destabilizării situației la hotarele de est ale României Întregite. 

Soldatul grănicer Marcu Petre și Bunea Nicolae, patrulând pichetul „Simion Bărnuțiu” din compania 8 Criuleni, au ajuns în dreptul școlii din comuna Malul Togatinului și au auzit zgomot pe gheață, unde agenții sovietici traversau Nistrul. Încercând să se aproprie de râu pentru a cerceta situația la fața locului, au fost întâmpinați de o ploaie de gloanțe și grenade ce veneau dinspre malul Nistrului, din această cauză fiind omorât la datorie și soldatul Marcu Petre.

Soldatul Bunea Nicolae a tras cu arma și a aruncat două grenade, însă, constatând superioritatea numerică a atacatorilor, s-a retras și i-a urmărit pe bolșevicii care se deplasau în direcția pichetului. La câteva minute după ce soldatul ajunsese la pichet, acesta a fost înconjurat și atacat cu focuri de armă. Ostașii români aflați la pichet au ocupat tranșeele și au deschis focuri de armă. Bolșevicii, văzând rezistența românilor, s-au retras, luând cu ei și arma soldatului ucis, Marcu Petre. 

Pentru destoinicia și curajul arătat în respingerea inamicilor, toți ostașii pichetului care au luat parte la apărare au fost propuși pentru decorarea cu medalia „Bărbăție și Credință”, fapt care a fost anunțat prin ordinul de zi nr. 50  pe întregul Regiment. 

Trupul grănicerului român căzut la datorie a fost înhumat în curtea Bisericii din satul Mălăiești, însă locul exact al mormântului nu se mai cunoaște în prezent.

Ulterior, monumentul în cinstea eroului Petre Marcu a fost parțial distrus în 1945 de sovietici cu un tractor al colhozului, iar în 1967, o viitură puternică a râului Nistru a dus la dispariția a tot ce mai rămăsese din monumentul inițial. 

La inițiativa avocatului Iulian Rusanovschi și cu ajutorul Asociației MONUMENTUM, acest monument a fost refăcut în baza unei fotogafii identificate în ziarul „Cuvântul Moldovenesc” din 1933. Monumentul are o înălțime de 6 metri, este amplasat pe malul Nistrului și poatră pe el numele grănicerului Petre Marcu dar și a eroilor căzuți în Primul Război Mondial, din satul Mălăiești, comuna Bălăbănești. Sculptura a fost realizată de meșterul popular Vladislav Lozan din Cosăuți, în baza unui proiect realizat de arhitectul restaurator Mihail Andrieș. 

Inaugurarea a avut loc vineri, începând cu ora 13:00, în prezența primarului Ion Cotoman, avocatului Iulian Rusanovschi, președintelui raionului Criuleni, Pavel Spânu, deputatului român Constantin Codreanu, arhivistului Sergiu Lisenco, istoricului dr. habil. Anatol Petrencu, directorului Muzeului de Etnografie, Varvara Buzilă, ex-președintelui IGPF Rosian Vasiloi, primarului comunei Verejeni, Serghei Popa, a tinerilor din sat și a unor oaspeți de vază. 

De la eveniment au lipsit, însă, reprezentanții Ambasadei României la Chișinău și cei ai Inspectoratului General de Poliție de Frontieră din R. Moldova și România, deși au fost invitați de către organizatori.


Monument Basarabia Mălăiești

Vezi galeria Monument Basarabia Mălăiești