ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 1.09 / 20:00 Consiliul Politic Național al PSD a decis, marți, să nu se mai dezbată moțiunea de cenzură în Parlament înainte de o decizie a Curții Constituționale, a anunțat liderul deputaților social-democrați, Alfred Simonis, citat de Agerpres.

„Legat de moțiunea de cenzură, decizia Consiliului Politic Național a fost aceea de a nu mai dezbate această moțiune înainte de o decizie a Curții Constituționale pentru că, știți foarte bine, a fost depusă în sesiune extraordinară și trecerea ei, dezbaterea ei în sesiune ordinară ar putea să aibă elemente de neconstituționalitate. Prin urmare, nu se mai dezbate în perioada următoare până la o decizie a Curții Constituționale moțiunea de cenzură”, a precizat Alfred Simonis, după ședința conducerii PSD.

El a spus că, în acest moment, este prea devreme ca PSD să aibă în vedere inițierea unei alte moțiuni de cenzură.

„Suntem la o zi distanță de confirmarea majorității pe care PNL cu USR, PMP și UDMR și cu alte grupuri parlamentare au demonstrat-o în Parlamentul României. Cred că e prea devreme să discutăm în acest moment de o altă moțiune de cenzură”, a adăugat Alfred Simonis.

În concluzie, liderul deputaților social-democrați a spus că pentru partidul lor nu este o tragedie că nu a putut fi dezbătută moțiunea de cenzură în Parlament, însă prin rămânerea Guvernului Orban la putere se întrevede o „tragedie pentru România”, prin neimplementarea măsurilor sociale dorite de PSD.

„Ca și concluzie - trebuie să facem cunoscut faptul că USR, PMP, UDMR și alte partide au susținut și susțin Guvernul Orban și fiecare decizie de amânare de majorare de alocații, de majorare de pensii și toată lipsa de locuri de muncă, deficit etc”, a conchis Alfred Simonis.
 
ȘTIREA INIȚIALĂ Moțiunea de cenzură pe care PSD ar fi trebuit s-o susțină luni în Parlament împotriva guvernului PNL a eșuat prin neprezentare la vot, întrucât social-democrații nu au reușit să strângă, în cele două încercări din cursul zilei, cel puțin 233 de parlamentari în sala de plen, potrivit Mediafax. La cel de-al doilea apel, de la ora 15:30, au fost numărați în sală doar 226 de senatori și deputați, sub numărul necesar dezbaterii și votării unei moțiuni de cenzură. În consecință, ședința Parlamentului s-a suspendat din lipsă de cvorum.

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, consideră că  nu ar fi oportun ca moțiunea de cenzură „Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată” să fie dezbătută și votată în altă sesiune parlamentară  și că „a discuta despre o nouă moțiune e mult prea devreme”.
 
Moțiunea de cenzură nu a putut fi dezbătută și votată luni din cauza lipsei de cvorum, fiind prezenți doar 226 de senatori și deputați din numărul minim de 233 necesar începerii procedurii, a anunțat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

„Am procedat la verificarea întrunirii cvorumului legal în vederea exprimării votului asupra ordinii de zi și a sesiunii extraordinare, acesta fiind de 226. Întrucât am constatat inexistența cvorumului nu am putut proceda la supunerea la vot a sesiunii extraordinare. Vă mulțumesc, declar ședința închisă” , a declarat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Moțiunea de cenzură a fost depusă de 205 parlamentari PSD, fiind intitulată „Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată”.
 
PNL, USR, PMP și UDMR au anunțat că nu vor participa la vot.
 
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, își explică eșecul dezbaterii moțiunii de cenzură prin faptul că liberalii ar fi avut o strategie pentru a nu exista cvorumul de ședință și anunță că în maximum două zile va fi luată o decizie politică în forul statutar al PSD, în ceea ce privește oportunitatea depunerii sau nu a unei noi moțiuni împotriva Guvernului Orban.

„Eu am spus că dacă se va da vot pe moțiune vom avea 250 de voturi. Astăzi nu s-a dat un vot pe moțiune. În acest moment, PSD nu are 233 de voturi. Am încercat să creăm o majoritate. Nu s-a făcut cvorumul, nu s-a votat moțiunea de cenzură”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de Radio România Actualități

Eugen Teodorovici, oponentul lui Marcel Ciolacu la șefia PSD și cel care a atacat în instanță legalitatea conducerii actuale și a organizării Congresului din 22 august, l-a acuzat pe proaspăt-alesul președinte al social-democraților de incompetență. El a sugerat că trecerea moțiunii nu a fost dorită, spre deosebire de votarea alegerii lui Ciolacu la congresul de partid, unde s-a reușit mobilizarea numărului necesar de membri.

„Noul #PREȘedinte al PSD s-a făcut "PREȘ”‼️

După ce tocmai se cocoțase cu ”avânt muncitoresc” în funcția de #PREȘedinte al #PSDreformat, chiar călcând în picioare ”legea” fundamentală a partidului - Statutul PSD (dar pentru care vom aștepta decizia instanței, cum este firesc!), lui Marcel Ciolacu i s-au înmuiat genunchii la primul examen politic al său și al noii ”conduceri” a #PSDreformat, înșirată pe o întreagă pagină. Echipa de "hârtie” și-a arătat din start limita de #incompetență care cerea măcar trecerea unei moțiuni de cenzură împotriva celui mai #toxic și #josnic guvern și s-a făcut "PREȘ" în fața lui Iohannis & Orban❗

NU au reușit nici măcar să convingă parlamentarii să vină în sală! NU au reușit să asigure cvorumul necesar❗Bine că au reușit să-i aducă la ”congresul” în care au fost ”aleși”... Acolo au reușit pentru că chiar și-au dorit‼️

Vechii "lideri” interimari, Marcel Ciolacu și camaradul Paul Stănescu din echipa "aleasă” în Congresul PSD, NU au mai fost în stare nici măcar de un #BLAT politic, așa cum a fost în februarie 2020, cu trecerea unei moțiuni cu 261 de voturi, pentru ca, după câteva zile în martie, să voteze, iar, EXACT același guvern Orban❗

"Onorabilul” #PREȘedinte social-democrat, supranumit și "negociatorul” (apropo, și despre Orban se spune că este un excelent negociator, dar măcar, la el chiar se vede!) a trecut prin chinurile moțiunii, de la avem foarte multe voturi, ”cel puțin 250”, avem suficiente voturi, mai avem susținere …”pe muchie”, până la umilința lui "fără cvorum"! Halal negociator❗

#PSD, trezește-te, până nu devii ISTORIE‼️”, a scris Eugen Teodorovici, luni, pe social media