ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ședința de plen comun a Parlamentului, în care se dezbate și votează moțiunea de cenzură inițiată de PNL și USR împotriva Guvernului Grindeanu, a început.
 
În Parlamentul României e scandal în toată regula la dezbaterea moțiunii de cenzură a Opoziției la adresa Guvernului Grindeanu. În timpul discursului dur al liberalului Cătălin Predoiu, de la balcoane au început să se audă vociferări, iar șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a amenințat cu evacuarea. A urmat imediat replica șefului PSD, Liviu Dragnea, cel care nu l-a iertat nici pe președintele Klaus Iohannis, informeaza Antena3.
 

ACTUALIZARE 15:36 Moțiunea de cenzură inițiată de PNL și USR împotriva Guvernului Grindeanu a fost respinsă miercuri de plenul reunit al Parlamentului, conform Agerpres.

ACTUALIZARE 15:13 Președintele PSD, Liviu Dragnea: „Ați depus o moțiune politicianistă, ipocrită, inutilă, care exprimă exasperant nemulțumirea că ați pierdut alegerile. Această moțiune de cenzură este o notă de subsol la discusul slab și răutăcios de ieri al președintelui Klaus Iohannis".
Dragnea a acuzat faptul că PNL și USR, alături de președintele Iohannis, sunt interesați de recâștigarea rapidă a unui "biet capital politic", asumându-și riscul să dezbine România.

"Faptul că partide întregi se pun la remorca unui singur om e îngrijorător, dar ne vom obișnui. PSD a mai guvernat în momente dificile", a mai spus Dragnea.

El le-a cerut celor din opoziție să nu "condamne" România la instabilitate și să "lase" Guvernul Grindeanu să guverneze.

 
ACTUALIZARE 14:00 Președintele USR Nicușor Dan: „Au fost ani în care în România s-au prăduit banii publici și nimeni n-a răspuns pt asta. Societatea noastră a reușit să creeze un mecanism prin care oamenii care greșesc să răspundă. Ceea ce a făcut guvernul Grindenau la 1 noaptea a fost să vrea să șteargă acest efort și să aducă România din nou în zona bunului plac. (...) Știm cu toții că nu dl Grindeanu a inițiat această OUG, știm că dl Dragnea care are un dosar penal, o condamnare penală, a pus presiune pe dl Grindeanu. Dl Grindeanu avea toate mijloacele să se opună. Nu a făcut-o. A fost laș. A pus interesele șefului sau de partid în față intereselor țării și pentru asta și-a pierdut încrederea”
 
ACTUALIZARE 13:30 Sorin Grideanu: „Ați auzit ieri discursul președintelui României. Dincolo de lozinci și încercarea de a se agăța de protestele românilor pentru a-și reface credibilitatea, cred că a reieșit un lucru destul de clar — dorința arzătoare a domnului președinte Iohannis să pună cât mai degrabă din nou 'Guvernul meu'. Avem deja experiența unui astfel de Executiv, pe care istoria îl va reține ca și Guvernul zero

Acum nicio lună ați votat acest guvern și ne-ați acordat încredere. Este responsabilitatea noastră să avem permanent ușile deschise către toți primarii, președinții de CJ, indiferent de culoarea politică.


ACTUALIZARE 13:00 Sorin Grindeanu, în plenul Parlamentului: „Nu a fost niciodata vorba despre o ordonanță pe grațiere. (...) Fiecare dă socoteală, o dată la patru ani, în fața oamenilor, pentru ceea ce face la Parlament. Iar colegii liberali au dat socoteală cu vârf și îndesat la alegerile din 11 decembrie. Ma uit la parlamentarii USR care au susținut acest demers. Poate lipsa de experienta si avantul i-a facut sa sa se asocieze cu un partid pe care, până mai ieri îl criticaau cu vehementa. Aveam așteptări mult mai mari de la această nouă generație de politicieni venită în Parlament, dar cred că ei și-au propus să, de fapt, sa salveze Romania prin somn, altfel nu pot sa inteleg cum poti sa dormi in Parlament cand dezbatem bugetul Romaniei”.


„Admitem faptul că sunteți în situația ingrată de a răspunde comenzilor venite pe linie de partid și a trebuit să dați curs solicitării directe a șefului dumneavoastră, domnul Liviu Dragnea, pentru a-l face scăpat de la o eventuală condamnare cu executare viitoare. Cu toate acestea, trebuie să vă asumați eroarea de a adopta aceste acte normative și să plecați acasă! Altfel, veți rămâne în istorie un al doilea tovarăș de drum, după dr. Petru Groza, dar mult mai nociv pentru popor decât a făcut-o regimul totalitar impus după cel de-al Doilea Război Mondial. Prin aceste acțiuni, îndepărtați investitorii de România, îndepărtați România de tot efortul făcut în ultimii 27 de ani pentru a căpăta statutul de țară europeană! În graba cu care vreți să vă salvați propria clientelă de la condamnări, ați uitat de prioritățile cu adevărat importante pentru România. Ați uitat de condițiile dezastruoase din spitale, de frigul și igrasia din școli, de drumurile pline de gropi care iau anual mii de vieți", arată textul moțiunii de cenzură, potrivit Agerpres.

Pentru a fi adoptată, moțiunea de cenzură trebuie să întrunească voturile a 233 de parlamentari. Votul va fi secret cu bile.

La începutul ședinței erau prezenți 379 de parlamentari

PNL, USR și PMP, pentru moțiune. UDMR nu votează