ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Instanța australiană care a menținut decizia guvernului referitoare la cea de-a doua anulare a vizei tenismenului Novak Djokovici, obligându-l duminică să părăsească țara și aplicându-i o interdicție de a reveni în următorii 3 ani, a publicat joi, 20 ianuarie, motivarea sentinței. În mod surprinzător, sportivul nevaccinat dar trecut prin boală și beneficiar al unei scutiri medicale din partea autorităților statului Victoria nu a fost expulzat din cauza documentelor sau a unor vicii de procedură, ci pe motive propagandistice: prezența lui ar putea alimenta reticența la vaccinare a australienilor, a decis judecătorul federal, reproducând cu acuratețe ideile preconcepute ale guvernului vaccinist. Nu a contat, desigur, contra-argumentul adus de avocații lui Nole, anume că el nu s-a exprimat public împotriva injectării Covid, iar expulzarea lui „ar putea” hrăni mult mai mult setimentele anti-vaccinare ale localnicilor. În opinia instanței, Djokovici se face vinovat pentru că într-o postare din trecut, a spus că vrea să aibă „o opțiune de a alege ceea ce este mai bun pentru corpul” lui; pentru nerespectarea restricțiilor covidiene în alte țări decât Australia, precum și pentru modul cum s-au raportat grupuri antivacciniste la situația lui, atât pe Internet cât și în stradă. Halucinantă motivare pentru justiția unui stat occidental din secolul al XXI-lea! După ce a părăsit sub escorta poliției capitala Melbourne duminică, Djokovici a anunțat ulterior că va da în judecată guvernul australian, care l-a tratat ca pe un deținut politic.

Pe 20 ianuarie 2022, judecătorul-șef James Allsop a dezvăluit și publicat online motivele pentru care Tribunalul Federal a decis ca liderul ATP să părăsească Australia. Din motivare se vede că decizia a fost luată părtinitor, instanța axându-se pe personalitatea și influența sportivului, iar nu pe documentele și argumentele acestuia:

„O vedetă reprezentativă a tenisului mondial poate influența oameni de toate vârstele, tineri sau bătrâni, dar poate mai ales pe tinerii și pe cei impresionabili să-l imite. Acest lucru nu este fantezist, nu are nevoie de dovezi. Este recunoașterea comportamentului uman dintr-o familiarizare modestă cu experiența umană.

Chiar dacă domnul Djokovic nu câștiga Australian Open, capacitatea prezenței lui în Australia jucând tenis, de a-i încuraja pe cei care ar emula sau vor să fie ca el, este o bază rațională pentru ideea că el ar putea stimula sentimentul antivaccinare.

Respingem ideea potrivit căreia ministrului nu i-a fost îngăduit să constate sau să concluzioneze că domnul Djokovic a avut o atitudine binecunoscută cu privire la vaccinare și că i s-a opus. Deși a spus că 'nu este un expert' și 'și-ar păstra mintea deschisă', se pare că a spus că vrea să aibă 'o opțiune de a alege ceea ce este mai bun pentru corpul' său.

Domnul Djokovic e perceput ca un erou și simbol al libertății de alegere în ceea ce privește vaccinarea. Nu a fost irațional ca ministrul să fie îngrijorat de faptul că sprijinul afirmat al unor grupuri antivaccinare pentru poziția aparentă a domnului Djokovic cu privire la vaccinare ar putea încuraja mitinguri și proteste care ar putea duce la creșterea transmiterii comunitare.

Au fost dovezi . . . că domnul Djokovic a neglijat recent măsurile rezonabile de sănătate publică în străinătate, participând fără mască la activități, în timp ce era conștient că este pozitiv la Covid-19. A fost lesne să deducem că acest lucru, dacă este emulat, poate încuraja o atitudine de încălcare a reglementărilor de sănătate publică", se arată în motivarea postată online de judecătorii australieni, citată de Eurosport
 
Nu știm cum ar fi judecat instanța moralistă comportamentul iresponsabil al principalului acuzator al lui Djokovici, premierul australian Scott Morrison. Politicianul „hipercorect” cu alții nu s-a autoizolat după ce a fost contactul unor bolnavi de Covid, ba a mai întreprins și călătorii interstatale în interes electoral:
 
„Vineri, 10 decembrie 2021, premierul australian, Scott Morrison, și câteva persoane bolnave de Covid-19 s-au numărat printre cei aprox. 1.000 de participanți la gala de absolvire care a avut loc la un liceu din Sydney, statul New South Wales. Cinci zile mai târziu, marți seara, un purtător de cuvânt al prim-ministrului a anunțat că a fost considerat contact de către autoritățile din New South Wales și că Morrison a efectuat deja două teste PCR care au avut rezultat negativ. Ca atare, autoritățile medicale din statul New South Wales au „decis” că nu este necesar (deși, potrivit regulilor în vigoare, era) ca premierul să se izoleze, a mai declarat purtătorul de cuvânt.

Așadar, prim-ministrul nu s-a izolat, s-a întors la Canberra și apoi a călătorit miercuri în Queensland, unde, atenție, în astfel de cazuri se stătea în carantină timp de 14 zile. Cu această ocazie, Morrison a declarat presei:
 
„Asta înseamnă să trăiești cu virusul. Virusul este aici, Omicron este în Australia. Vom trăi cu acest virus, nu-l lăsăm să ne tragă înapoi, acolo unde am fost”.”, a subliniat Mona-Lisa Popa în articolul Povestea lui Scott-Poate-Tot sau cum, în Australia, unde-i lege, e și tocmeală. Ei bine, potrivit standardelor stabilite chiar de justiția lui, premierul Morrison n-a „neglijat recent măsurile rezonabile de sănătate publică”? Ba da, dar una e să ne arătăm mușchii față de un străin din Europa de Est, și alta să-l sancționăm pe însuși tătucul lagărului covidian Australia.
 
REVANȘA: DJOKOVICI SE GÂNDEȘTE SĂ DEA ÎN JUDECATĂ GUVERNUL DE LA MELBOURNE, CERÂND CA DESPĂGUBIRI  DUBLUL SUMEI PE CARE AR FI CÂȘTIGAT-O LA AUSTRALIAN OPEN
 
Novak Djokovici nu se lasă mai prejos. El se gândește serios să dea în judecată guvernul australian pentru „rele tratamente”, cerând despăgubiri bănești consistente. Tenismenul de 9 ori câștigător al turneului Australian Open, care, dacă ar fi jucat și câștigat la Melbourne și de data asta primea 1.850.000 de euro, ar putea cere despăgubiri  de la guvernul australian în valoare de 3.800.000 de euro, potrivit presei din Marea Britanie, citate de Eurosport
 
O sursă apropiată agentului lui Novak Djokovic, Edoardo Artaldi, a declarat pentru The Sun: „Este bine cunoscut faptul că Novak și familia lui simt că Nole a fost tratat foarte rău în hotelul de carantină din Melbourne. Mama lui a dezvăluit că era plin de purici și viermi. A fost ținut în condiții groaznice”. Avocatul Toma Fila a adăugat: „A fost supus unui tratament umilitor. Ar trebui să-i dea în judecată, pentru că ar avea câștig de cauză”.

Jurnaliștii de la The Daily Mail, o publicație care a relatat cazul Djokovici de pe o poziție vădit anti-Djokovici, s-a grăbit să afirme că Tennis Australia, organizatorul turneului Australian Open, ar putea plăti cheltuielile de judecată pentru procesul pierdut de tenismenul sârb, acestea ridicându-se la circa 318.000 euro. În fapt, Tennis Australia nu a declarat că va plăti aceste cheltuieli, ci doar nu a negat atunci când a fost întrebată de reporterii britanici.

„Organizatorii Australian Open, care primesc anual milioane de dolari din fonduri publice, ar fi acceptat să plătească cheltuielile de judecată ale starului sârb expulzat”, a scris publicația The Daily Mail, cu un vădit accent mustrător.

Dar tot The Daily Mail spune că de fapt Tennis Australia nu a negat, dar nici n-a afirmat că ar lua asupra sa această factură de circa jumătate de milion de dolari australieni: 

„Tennis Australia nu a negat informația potrivit căreia ar fi plătit cheltuielile, pe care o sursă apropiată de TA a divulgat-o pentru Daily Mail Australia”, se arată în articol. 

Pentru a contrazice portretul de iresponsabil și adversar al sănătății publice pe care i l-au conturat guvernul și justiția din Australia, a apărut recent informația că Novak Djokovici a cumpărat recent 80% din acțiunile unei companii din Danemarca ce urmărește să producă tratamente reale anti-Covid, ca o alternativă la „vaccinurile” Covid experimentale, ineficiente și pline de reacții adverse.

Novac Djokovici a cumpărat 80% din compania daneză de biotehnologie QuantBioRes cu scopul de a dezvolta un tratament medical pentru Covid-19, a declarat directorul executiv al companiei pentru Reuters, potrivit Știri pe Surse.