ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Schimb dur de replici în Parlament între senatorul Daniel Zamfir și guvernatorul BNR Mugur Isărescu în cadrul audierilor din comisii.
 
Membrii Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României au mers marți în Parlament, la audierile programate într-o ședință comună a comisiilor economică și de buget-finanțe ale Senatului. Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României, a declarat că ROBOR nu a fost manipulat.
ROBOR-ul poate fi stabilit doar între bănci, dar nu este o înțelegere de tip cartelar, a afirmat Mugur Isărescu.

„Am venit împreună cu colegii mei din Consiliul de Administrație pentru că am observat că în opinia publică există o ușoară confuzie. Se crede că BNR este condusă de o singură persoană. Avem o conducere colectivă -guvernator, prim-viceguvernator, doi viceguvernatori și 5 membri ai CA. Responsabilitatea deciziilor luate este responsabilitatea acestui consiliu. De aceea suntem azi aici, nu ca să impresionăm”, a spus Isărescu.

Președintele Comisiei economice, Daniel Zamfir, i-a cerut lui Mugur Isărescu să discute despre ROBOR pentru că este prima temă de discuție. „Este una care a suscitat mare interes. Aș vrea să vă întrebăm niște lucruri și dvs. să răspundeți”, a spus Daniel Zamfir.

Guvernatorul BNR a răspuns: „Văd că aveți nelămuriri, să vă spun ce e ROBOR, e un indice al pieței monetare bancare. Băncile cotează între ele. Noi nu stăm într-un prepeleac și spunem să facem cutare sau cutare, vedem care e situația reală monetară a fiecare bănci. Fiecare bancă, prin trezorierul ei, primește 2000 de plăți și face 6.000 de încasări. În funcție de ele și alte operațiuni are sau nu surplus de lichiditate. Unele au surplus, altele deficit. De asta se numește piață monetară interbancară".

ROBOR-ul se plimbă doar între 1,5% și 3,5%, deoarece rata de politică monetară este de 2,5%, iar coridorul simetric este de plus/minus 1% față de aceasta, a subliniat Guvernatorul BNR.
 
Guvernatorul a mai subliniat că BNR nu se „joacă cu politica monetară”, iar dobânzile din piață au crescut în pas cu inflația.

”Dobânzile au crescut în pas cu inflația. (...) Când inflația era foarte scăzută, negativă, nu exista un deficit de cerere, cu creșteri salariale mari. Era inflație negativă și o creștere economică mare. Atunci, BNR a lăsat dobânda la 1,75%”, a spus Isărescu.

Isărescu a subliniat că „dobânzile mici sunt de domeniul trecutului”, în contextul în care inflația a crescut semnificativ în ultimul an.

Până acum, Mugur Isărescu a refuzat invitațiile de a fi prezent în Parlament la audieri.