ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de ortodocși au manifestat pașnic, sâmbătă, în capitala Podgorița, față de o lege care permite statului să preia proprietățile unei comunități religioase dacă aceasta nu poate demonstra că le deținea înainte de 1918, scrie Reuters.

 Condusă de clerici ortodocși sârbi, mulțimea a mărșăluit pe străzile capitalei, a intonat imnuri și a spus rugăciuni.

Protestele au început în decembrie, după adoptarea legii care permite statului să preia proprietățile unei comunități religioase dacă aceasta nu poate demonstra că le-a deținut înainte de 1918, când pe atunci Regatul Muntenegru s-a unit cu cel al sârbilor, croaților și slovenilor, înainte de a deveni Iugoslavia. 

Biserica Ortodoxă Sârbă are 12 milioane de enoriași, în principal în Serbia și Bosnia și Herțegovina, iar cei mai mulți dintre muntenegreni aparțin ei.

Vineri, președintele muntenegrean Milo Djukanovici a acuzat Serbia și Rusia că se folosesc de Biserica Ortodoxă pentru a submina independența țării sale, apartenența la NATO și încercarea de a adera la Uniunea Europeană. Belgradul și Moscova au negat acuzațiile.

Biserica Ortodoxă Sârbă, care a avut un rol important în încurajarea naționalismului care a contribuit la colapsul sângeros al Iugoslaviei în anii 1990, vede Muntenegru ca leagăn medieval al său și deține biserici, mănăstiri și alte proprietăți aici.

Etnicii sârbi reprezintă o treime din populația Muntenegrului. 

Serbia și Muntenegru negociază pentru aderarea la UE, dar Belgradul nu dorește să fie membru în alianța militară.