ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Lucreția Mărginean,  martoră a bătăliei de la Oarba de Mureș din 1944, a compus și recitat, joi, de Ziua Eroilor, o poezie în cinstea militarilor români căzuți în luptele pentru eliberarea Transilvaniei de Nord,  scrie Agerpres.
 
Potrivit sursei citate, Lucreția Mărginean s-a născut la data de 9 mai 1929, în localitatea Sfântul Gheorghe, unde locuiește și în prezent.
 
În memoria celor peste 11.000 de militari români care și-au dat viața în perioada 17 septembrie-5 octombrie 1944 în luptele de la Oarba Mureșului,  Lucreția Mărginean a recitat aceste versuri:
 
„Trecut-a vreme multă/ Mulți ani am adunat/ Dar pe eroii noștri nicidecum nu i-am uitat./ Parcă tot mai greu mi-e drumul, Și urc scară după scară/ Și stau și mă gândesc cu jale/ Poate e ultima oară./ Dar voi veni așa cum pot/ Cât Domnul mă va ține/ Să le spun la căpătâi o rugăciune...".

Manifestarea de joi, de la Oarba de Mureș, cu prilejul Zilei Eroilor, a fost organizată de Garnizoana Târgu Mureș și Instituția Prefectului - Județul Mureș, cu sprijinul Consiliul Județean Mureș și al Primăriei orașului Iernut.

Cimitirul Eroilor Români din al Doilea Război Mondial de la Oarba de Mureș este amplasat în apropierea râului Mureș, lângă satul Sfântul Gheorghe. În acest cimitir sunt peste 160 de însemne de căpătâi, aici fiind înhumați în jur de 3.500 de eroi români, din care au fost identificați în arhive, până în prezent, 1.169 de militari.

În centrul cimitirului se află o coloană cu o înălțime de 10 metri, pe care scrie „Glorie eroilor români căzuți pentru apărarea patriei”.