ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Musk, Schwab și alți lideri au dezbătut speranțe și preocupări contradictorii pentru viitor. De asemenea, la Summitul Guvernului Mondial s-a prezis cum va arăta lumea până în 2071, un plan publicat ca parte a inițiativei „Guvernul în 2071" a Guvernului Mondial, scrie Defender. 

Aceste proiecții prevăd un viitor distopic cu schimbări climatice catastrofale, migrație în masă, concedieri în masă din cauza automatizării, tulburări sociale care vor urma și fuziunea dintre oameni și tehnologie ca fiind „cel mai bun scenariu" pentru 2071.

Musk: Inteligența artificială și Guvernul Unic reprezintă o amenințare pentru umanitate

Musk a abordat ascensiunea actuală a inteligenței artificiale (IA) și pericolele unui guvern mondial unic în intervenția sa de miercuri: „Unul dintre cele mai mari riscuri pentru viitorul civilizației este IA", le-a spus Musk participanților la summit. „Dar IA este atât pozitivă, cât și negativă - are o mare promisiune, o mare capacitate, dar, de asemenea, odată cu aceasta vine și un mare pericol." El a comentat despre ChatGPT, instrumentul de inteligență artificială din ce în ce mai popular dezvoltat de OpenAI. Musk a co-fondat OpenAI împreună cu fostul partener PayPal Peter Thiel, dar de atunci a părăsit consiliul de administrație al acesteia, potrivit New York Post.

„ChatGPT, cred că a ilustrat oamenilor cât de avansată a devenit AI. Inteligența artificială a fost avansată de ceva timp; doar că nu avea o interfață de utilizator care să fie accesibilă pentru majoritatea oamenilor. Ceea ce a făcut ChatGPT a fost doar să pună o interfață de utilizator accesibilă pe tehnologia AI care este prezentă de câțiva ani", a adăugat el.

Musk a făcut apel la guverne să elaboreze reglementări de siguranță pentru IA, comparând ascensiunea acesteia cu dezvoltarea tehnologiei nucleare.

„Vă uitați, să zicem, la descoperirea fizicii nucleare. Ați avut generarea de energie nucleară, dar și bombe nucleare. Cred că trebuie să reglementăm siguranța IA, sincer. Gândiți-vă la orice tehnologie care reprezintă un potențial risc pentru oameni, cum ar fi dacă este vorba de avioane, mașini sau medicină, avem organisme de reglementare care supraveghează siguranța publică a mașinilor și a avioanelor și a medicinei. Cred că ar trebui să avem un set similar de supraveghere de reglementare pentru inteligența artificială, pentru că eu cred că este de fapt un risc mai mare pentru societate."

Aceasta nu este prima dată când Musk face astfel de remarci despre inteligența artificială. În martie 2022, Musk a declarat că „inteligența artificială care merge prost" este una dintre cele mai mari trei amenințări cu care se confruntă omenirea, alături de scăderea ratei natalității și creșterea „extremismului religios". Alții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la IA - susținând că prejudecățile sunt integrate în tehnologie. New York Post a raportat, de exemplu, că ChatGPT a refuzat să scrie un articol despre Hunter Biden în stilul critic al ziarului, dar a fost dispus să scrie articolul din perspectiva CNN.

Business Insider susține că instrumentele de inteligență artificială precum ChatGPT trebuie să fie „trezite” pentru a atrage investitori importanți. Investițiile majore se îndreaptă către aceste tehnologii de inteligență artificială. Microsoft a anunțat luna trecută că investește 10 miliarde de dolari în OpenAI, în timp ce Google lucrează la un concurent al ChatGPT cunoscut sub numele de „Bard" .În discursul său adresat delegaților de la Summit, Musk a abordat, de asemenea, ceea ce el consideră a fi pericolele unui guvern mondial unic.

„Știu că acesta se numește World Government Summit, dar cred că ar trebui să fim poate puțin îngrijorați de faptul că am putea deveni de fapt prea mult un guvern mondial unic", a spus el. „Vrem să evităm să creăm un risc civilizațional prin faptul că avem, sincer - poate sună puțin ciudat - prea multă cooperare între guverne." În schimb, Musk a făcut apel la menținerea „diversității civilizaționale". El a spus: „Cred că trebuie să fim un pic precauți în ceea ce privește faptul de a fi  o singură civilizație, pentru că dacă suntem o singură civilizație, atunci totul s-ar putea prăbuși.

„Evident, nu sugerez un război sau ceva de genul acesta, dar cred că trebuie să fim un pic precauți. Sună puțin ciudat, dar vrem să avem o anumită diversitate de civilizație, astfel încât, dacă ceva nu merge bine cu o parte a civilizației, să nu se prăbușească totul și omenirea să continue să meargă înainte.Musk a avut, de asemenea, un sfat pentru liderii politici și alte figuri proeminente: vorbiți cu propria voce.

„Cred că oamenii ar trebui să vorbească cu propria lor voce", a spus el. I-aș încuraja pe directorii executivi, pe legislatori, să vorbească în mod autentic. Faceți voi înșivă tweet-urile și transmiteți-vă mesajul în mod direct"Musk a scris pe Twitter că a ales să facă aceste remarci la summit pentru că „părea să fie locul potrivit". De asemenea, el a făcut aluzie la planurile sale pentru Twitter, indicând că se așteaptă să găsească un director general care să îi succeadă „probabil spre sfârșitul acestui an". „Cred că trebuie să stabilizez organizația și să mă asigur că se află într-un loc sănătos din punct de vedere financiar", a spus el. „Cred că probabil spre sfârșitul acestui an ar fi un moment bun pentru a găsi pe altcineva care să conducă compania".

Schwab: Tehnologia poate ajuta elita să devină stăpâni ai lumii

Confirmând probabil temerile lui Musk, în discursul său principal de la SGM, Schwab a declarat că stăpânirea tehnologiilor precum inteligența artificială poate ajuta elita globală „Să fie stăpâna lumii".

„Ne aflăm la început", a spus el. „Când vă uitați la transformarea tehnologică, aceasta are loc, de obicei, în termenii unei curbe în S. Iar noi suntem abia acum în momentul în care trecem la faza exponențială." Această fază, a spus Schwab, „ne cere să consolidăm cooperarea și să sporim coordonarea la nivelul guvernelor, al țărilor și al instituțiilor pentru a menține cadrele de cooperare internațională, care, la rândul lor, se reflectă în căile de dezvoltare în mod cuprinzător." Pentru a-și contextualiza remarcile, Schwab s-a referit la reuniunea anuală a FEM, recent încheiată, declarând: „am discutat despre capacitatea noastră de a ne adapta la aceste provocări globale, în lumina diferitelor crize care necesită noi mecanisme și metode inovatoare care să ne ajute să ajungem la un viitor mai bun și să servim aspirațiile umanității."

Schwab a afirmat că în următoarele decenii vom asista la „transformări structurale" majore legate de schimbările climatice. El a pledat pentru realizarea obiectivelor Acordului de la Paris privind clima și pentru atingerea „zero emisii de carbon". Noile tehnologii, a spus Schwab, vor continua să joace un rol vital în aceste transformări.

„În urmă cu câțiva ani, am considerat unele tehnologii ca fiind science fiction, dificil de implementat", a spus Schwab. „Dar astăzi, a devenit o realitate pe care o trăim prin intermediul inteligenței artificiale, a noilor tehnologii spațiale și a biologiei industriale, ceea ce anunță o schimbare majoră care va avea loc în următorii 10 ani și care necesită ca guvernele să fie ambițioase în deciziile lor." Schwab a subliniat rolul pe care îl va avea inteligența artificială în realizarea celei de-a patra revoluții industriale, spunând:

„Inteligența artificială, dar nu numai inteligența artificială, ci și metaversul, tehnologiile neospațiale și aș putea continua la nesfârșit... biologia sintetică. Viața noastră peste zece ani va fi complet diferită, foarte mult afectată. Și cine stăpânește aceste tehnologii, într-un fel, va fi stăpânul lumii."

La fel ca Musk, el și-a exprimat unele îngrijorări, dar „îngrijorarea sa profundă" este că noile tehnologii, cum ar fi inteligența artificială, ar putea „scăpa" de sub controlul elitei globale.

„Îngrijorarea mea profundă este că [în ceea ce privește] tehnologiile 4IR, dacă nu lucrăm împreună la scară globală, dacă nu formulăm, nu modelăm împreună politicile necesare, acestea vor scăpa de sub controlul nostru.", a spus el.

Prin urmare, aceleași elite trebuie „să formeze politicile necesare pentru a se asigura că aceste tehnologii servesc omenirii". În acest fel, a spus Schwab, ele pot arăta publicului, care „se va simți copleșit de schimbare" pentru că nu poate „înțelege cu adevărat ce se întâmplă", de ce „aceste tehnologii pot servi unor scopuri bune". FEM este un susținător entuziast al unor tehnologii precum inteligența artificială și metaversul. Remarcile lui Schwab la Summit despre modul în care noile tehnologii pot ajuta elita globală să „fie stăpânul lumii" au reflectat îndeaproape declarațiile sale de la reuniunea FEM din acest an, unde a opinat ce înseamnă „a stăpâni viitorul".

Tedros: COVID  nu va fi ultima pandemie

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a luat, de asemenea, cuvântul în cadrul reuniunii, afirmând că COVID-19 „din păcate ... nu va fi ultima pandemie sau ultima urgență sanitară majoră". El a adăugat: „Alte amenințări, cum ar fi schimbările climatice, vor continua să crească în frecvență și intensitate. „Suntem datori față de cei pe care i-am pierdut și față de cei care vor veni după noi să învățăm lecțiile și să facem schimbările care ar trebui să mențină lumea mai sigură."

Secretarul general al ONU, António Guterres, le-a spus participanților că lumea „se confruntă cu o confluență de crize cum nu s-a mai întâmplat în timpul vieții noastre". „Conflictele fac ravagii, sărăcia și foametea sunt în creștere, diviziunile se adâncesc, iar urgența climatică continuă să se agraveze", a spus el. „Avem datoria de a acționa. Trebuie să ne croim o cale spre o mai mare cooperare, înrădăcinată în solidaritate." Pentru a face acest lucru Tebuie să evităm elaborarea de politici pe termen scurt care întârzie asumarea marilor teste cu care ne confruntăm - și care, în cele din urmă, face ca aceste provocări să fie și mai greu de rezolvat. Trebuie să consolidăm guvernanța globală și să revigorăm multilateralismul pentru secolul XXI. Și trebuie să acționăm la viteza și la amploarea pe care le cer vremurile noastre în schimbare rapidă. 

„Acest lucru este valabil pentru fiecare provocare cu care ne confruntăm - de la abordarea catastrofei climatice și avansarea dezvoltării durabile, la realizarea păcii și protejarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor generațiilor viitoare. ... Acțiunea guvernamentală este esențială, dar nu suficientă. Avem nevoie ca toată lumea - din sectorul privat, societatea civilă și nu numai - să lucreze împreună pentru binele comun", a adăugat Guterres. „Aceasta este agenda noastră comună".

Și Arturo Bris de la IMD World Competitiveness Center, care a luat de asemenea cuvântul la Summit, a declarat că este nevoie de un „șoc" pentru a stimula „tranziția" către o nouă „ordine mondială".

În afară de discursurile ținute de personalități importante, reuniunea  a cuprins mai multe forumuri, printre care „SDGs [Sustainable Development Goals] in Action", „Future by Design Global Forum", „Future of Work Forum", „Future of Education Forum", „Food System Transformation Forum" și „Gathering of the Greatest Minds".

Roberto Azevêdo, vicepreședinte executiv și director general pentru afaceri corporative al PepsiCo și fost director general al Organizației Mondiale a Comerțului, a scris un raport care a subliniat „necesitatea ca guvernul și întreprinderile să lucreze ca parteneri, în timp ce ambele trebuie să se implice mai bine în voința oamenilor. Acest parteneriat trebuie să urmărească schimbări structurale care vizează soluții pe termen lung, libere de logica ciclurilor electorale", a susținut Azevêdo.