ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul României a acordat titulatura de muzeu de importanță națională Muzeului Bucovinei, motivul principal fiind patrimoniul muzeului care cuprinde atât colecții unicat la nivel national, printre care se numără cetatea de Scaun a Sucevei, dar și colecții unice în cadrul Muzeului de Științele Naturii, precum colecția de Scolytide, a informat Ministerul Culturii și Identității Naționale prin intermediul unui comunicat de presă.
Muzeul Bucovinei are ca obiect de activitate cercetarea, achiziționarea, tezaurizarea, conservarea, restaurarea și valorificarea patrimoniului cultural național și universal, legat de om și mediul său, de istorie, artă, etnografie, științele naturii, planetariu-astronomie, cu rolul social de cunoaștere, educație și petrecere a timpului liber.
 
Potrivit site-ul oficial, istoria înființării muzeului sucevean începe acum mai bine de 100 de ani. La 4 ianuarie 1900, câțiva intelectuali suceveni înființează Societatea „Muzeul” cu scopul de a păstra și valorifica pentru public vestigiile istorice ale orașului.

Primul custode al muzeului a fost Iosif Fleișer, profesor de istorie. În evocările sale, fiul său, preotul Ioan Flaișer, și-l amintește aplecat asupra cărților de istorie sau studiind monedele descoperite la cetate. 
 
După Unirea Bucovinei cu România a fost necesară o reînființare a muzeului în cadrul autorității noului stat. Într-o adresă din 12 decembrie 1923, prefectul Sucevei solicită Ministrului Artelor trecerea muzeului, inițial o societate privată, în proprietatea Primăriei. Imediat, în anul 1924 la Tribunalul Sucevei este înscrisă ca persoană juridică Societatea Muzeul din Suceava. 
În aceste prime decenii de existență a muzeului cea mai mare problemă cu care s-a confruntat a fost inexistența unui spațiu adecvat. Încă de la început, colecțiile sale au fost mutate în trei locații succesive, iar mărirea substanțială a patrimoniului, prin numeroase descoperiri, dar și donații particulare, a adăugat noi probleme custozilor muzeului. 
O nouă etapă în viața muzeului va începe o dată cu încheierea amplelor lucrări de restaurare a clădirii din strada Ștefan cel Mare numărul 33, când se inaugurează o nouă expoziție permanentă. Realizat de întreprinderea „Decorativa”, Muzeul de Istorie va fi inaugurat la 17 iulie 1980. Prin reamenajarea spațiului de la etaj, rezulta un traseu circular cu 27 de săli în care istoria României era desfășurată cronologic, începând din paleolitic. 
O noutate în cadrul desfășurării expoziției a fost „Sala Tronului”, o reconstituire muzeografică a unei săli existente la Cetatea de Scaun.
 
Această reconstituire a avut la bază descoperiri arheologice, imagini de epocă, descrieri istorice, fondul sonor fiind asigurat de un fragment din piesa de teatru „Apus de soare” de Barbu Ștefănescu-Delavrancea, în interpretarea inconfundabilă a marelui actor care a fost George Calboreanu.