ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Una dintre cele mai impunătoare și reprezentative case vechi din Craiova, Casa „Dianu”, ce a aparținut boierului Tache Dianu, și-a deschis, la finele săptămânii trecute, porțile, în cadrul unui eveniment inaugural excepțional, ce s-a întins pe parcursul câtorva zile, transmite Discover Dolj.

Astfel, a luat naștere, la Craiova, singurul muzeu din țară dedicat artiștilor români care au creat în exil, reunit sub titulatura de Muzeu al Cărții și Exilului Românesc, încă un pas important pe care Craiova și județul Dolj îl fac din punct de vedere cultural. Finanțarea pe fonduri europene pentru restaurare a fost obținută de Consiliul Județean Dolj, amenajarea și decorarea noului muzeul revenind în mâinile specialiștilor de la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”.
 
 
Construcția de la începutul secolului XX, îmbinată cu toate obiectele oferite instituției de către cei circa 40 de donatori – artiști români –, este readusă publicului cu o abordare nouă și modernă a unui muzeu-bibliotecă, unde toți cei interesați pot studia obiectele, manuscrisele și cărțile găzduite. Practic, o mare parte din ceea ce s-a creat în afara României de către artiști români – scriitori, regizori, poeți, filosofi, muzicieni – în perioada 1945-1989, a fost readus acasă și oferit publicului avid de cunoaștere.
 
 
Enumerăm numai câteva dintre colecțiile și donațiile deținute de noua instituție de cultură: „Academician Basarab Nicolescu”, „Andrei Șerban”, „Vintilă Horia”, „Mircea Eliade”, „Emil Cioran”, „Leonid Mămăligă”, „Ileana și Romulus Vulpescu”, „Academician Dan Berindei”, „Academician Dinu C. Giurescu”, „George Banu”, „Octav Calleya”, „Horia-Dinu Nicolaescu”, „Memoria exilului românesc la Televiziunea Română” și multe altele.