ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Universitatea din București redeschide joi, cu prilejul aniversării a 151 de ani de la înființare, ușile Muzeului UB pentru vizitatori, după un an în care au fost efectuate lucrări de renovare, modernizare și reorganizare.

Potrivit unui comunicat al UB, înființat pe 29 iulie 1967, muzeul deține un patrimoniu ce se compune din documente și obiecte valoroase, cu semnificație pentru istoricul instituției de învățământ bucureștene. Aceste mărturii recompun o istorie care coboară în timp până la momentul înființării la București a Academiei domnești de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, instituție care a devenit un centru important de educație și cultură pentru spațiul sud-est european.

Din punct de vedere tipologic, muzeul valorifică o largă gamă de exponate: documente, manuscrise, cărți rare, cursuri universitare, litografii, fotografii, planuri, medalii, plachete, insigne, drapele, picturi, sculpturi, pisanii și piese de mobilier.
 
Proiectul este coordonat de conf. univ. dr. Florentina Nițu, prodecan al Facultății de Istorie din cadrul UB. Momentul fondator este marcat prin decretele lui Alexandru Ioan Cuza cu privire la înființarea UB, precum și la confirmarea primului rector al universității și a decanilor celor trei facultăți.

Printre piesele valoroase care trimit la această perioadă se numără piatra fundamentală a vechii clădiri a universității, așezată la fundația edificiului pe 10 octombrie 1857, precum și acvila de pe frontonul vechii clădiri realizat Karl Storck și distrus în timpul bombardamentelor aeriene anglo-americane din aprilie 1944.