ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arheologii au descoperit șase complexe funerare, cel mai probabil creștine, în zona Zorile din Constanța. Săpăturile au început la sfârșitul lunii aprilie, demarate de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie. Descărcarea arheologică s-a făcut cu prilejul restaurării cavoului din secolul al IV-lea, descoperit în 1988, anunță alephnews, citând focuspress.

„Am început să decapăm stratul vegetal și pe cel de derâmătură, ca să ajungem la stratul de pământ neumblat. Și am descoperit șase complexe funerare, unul la 5m. Sunt morminte de inhumație, din secolele III – VI, mai mult creștine, așa că au un inventar sarac, doar obiecte uzuale pentru morminte, nu ca cele romane. Sunt morminte în firidă", a declarat Constantin Chera, unul dintre arheologii care au descoperit și Mormântul pictat de tip hipogeu.

Unul dintre vicepreședinții Consiliului Județean Constanța a declarat pentru Focuspress stadiul în care se află proiectul:

"În interiorul structurii de protecție vrem să organizăm un muzeu cu tematică funerară și o proiecție a mormântului la fața locului, pe un perete al acestei structuri. Se va putea viziona și interiorul mormântului, prin intermediul camerelor de luat vederi. Și vom avea și o replică a mormântului undeva la Muzeul de Istorie.

Ca să poți să torni fundația structurii de protecție, trebuie să faci descărcarea de sarcină arheologică și în timpul săpăturilor s-au mai găsit câteva morminte.

Sper să nu ne blocăm cu lucrările, pentru că este posibil ca arheologii să aibă nevoie de mai mult timp pentru studierea în amănunt a mormintelor descoperite recent.

Deci Proiectul Tehnic la Hipogeu încă nu este finalizat, este condiționat de cercetarea arheologică: așteptăm rezultatele descărcării arheologice, finalizăm Proiectul Tehnic și continuăm cu execuția de lucrări"

Zona în care s-au descoperit mormintele creștine, inclusiv cel descoperit în 1988, caracterizat printr-o amplă suită de reprezentări antropomorfe, zoomorfe și fitomorfe, fac parte din Scythia Minor, denumire dată în antichitatea târzie actualului teritoriu al Dobrogei și Cadrilaterului. Mormintele amintesc de spiritualitatea populației din Scythia Minor, zonă, unde, potrivit tradiției creștine, ar fi păstorit apostolul Andrei.