Muzeul de Istorie a României anunță moartea a doi mari cercetători: istoricul Cristian Andrei Scăiceanu și arheologul Radian Romus Andreescu

Cristian Scăiceanu și Romus Andreescu   Cristian Scăiceanu și Romus Andreescu

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Colectivul Muzeului Național de Istorie a României regretă profund dispariția celui ce a fost Cristian Andrei Scăiceanu, filatelist, colecționar și istoric al filateliei românești.

Istoric, cercetător și reputat specialist în domeniul filateliei și cartofiliei, dr. Cristian Andrei Scăiceanu a fost director adjunct al Muzeului Național Filatelic, la a cărui înființare, în 2004, a contribuit semnificativ. Datorită muncii științifice și acribiei sale, ne rămân lucrări de referință, precum Istoria mișcării filatelice din România și Dicționarul machetatorilor de mărci poștale românești.

Posesor al unui bagaj deosebit de cunoștințe, acesta – colaborator apropiat al Muzeului Național de Istorie a României – a fost un interlocutor cu un remarcabil talent în a-și captiva ascultătorul prin povești țesute în jurul chiar și celei mai uzuale piese filatelice.

Transmitem, pe această cale, condoleanțe familiei îndurerate.

Odihnească-se în pace!”, au transmis reprezentanții Muzeului Național de Istorie a României pe site-ul oficial al instituției, MNIR.ro, adăugând și următorul anunț trist:

In Memoriam Radian Romus Andreescu (1958-2022)

„Colectivul Muzeului Național de Istorie a României regretă profund plecarea dintre noi a colegului și prietenului Radian Romus Andreescu, cercetător științific și arheolog.

Radian Romus Andreescu a fost angajat la Muzeul Național de Istorie a României încă din anul 1989, în cadrul Secției de Preistorie. A colaborat cu domnul George Trohani pe șantierul arheologic de la Târcov (jud. Buzău), iar începând din 1990 pe șantierul de la Bordușani-Popină. Din 1993, în urma colaborării cu doamna Silvia Marinescu-Bîlcu pe șantierul arheologic de la Bordușani-Popină, dar și cu regretatul Dragomir Nicolae Popovici pe șantierul de la Hârșova-tell (1993-1994), este admis pentru finalizarea studiilor doctorale la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București (coordonator Silvia Marinescu-Bîlcu). Titlul de doctor în științe este obținut în anul 1998, iar volumul tezei (Plastica antropomorfă gumelnițeană. Analiză primară) este publicat în anul 2002.

Din 1993 începe o colaborare de durată cu Muzeul Județean Teleorman din Alexandria pentru cercetarea arheologică a așezării de tip tell de la Vitănești-Măgurice. A fost coordonatorul a două proiecte de anvergură: SRAP (Southern Romania Archaeological Project, în colaborare cu o echipă a Universității din Cardiff), realizat în bazinul râului Teleorman și ICE (Începuturile Civilizației Europene. Neo-eneoliticul la Dunărea de Jos) în sud-vestul Câmpiei Române, unde a coordonat mai multe șantiere arheologice (Sultana-Malu Roșu, Mălăiești, Lăceni, Măgura etc.) având ca scop major studiul populațiilor neo-eneolitice din zona de SE a României.

Experiența acumulată în cercetarea arheologică a fost împărtășită studenților de la Facultatea de Arte Decorative și Design a Universității de Arte din București, unde a susținut un curs având ca subiect ceramica neolitică, iar apoi la Facultatea de Istorie cu un curs despre epoca neo-eneolitică, unde – de altfel – a coordonat și grupe de studenți în practica arheologică pe șantierul de la Vitănești.

Rezultatele cercetărilor au fost publicate în peste 60 de studii și de articole în reviste din țară și din străinătate (fiind co-autor la două articole în prestigioasa revista Nature). A participat de asemenea ca membru în proiecte de cercetare cu finanțare națională și internațională. A coordonat numeroase expoziții realizate de muzeu.

Colectivul muzeului transmite și pe această cale sincere condoleanțe familiei.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!”

 
Cu regretatul arheolog Romus Andreescu, colegul nostru Valentin Țigău a realizat un interviu la Radio România Internațional:

„Povestea unuia dintre cei mai originali arheologi pe care i-am cunoscut în ultimii ani, omul pentru care neoliticul și Cultura Gumelnița înseamnă cauza și efectul existentei lui terestre. Pe șantierul de la Vitănești, printre cuptoare de lut semiîngropate și urme de vulpi nesătule, Romus Andreescu mi-a explicat de ce neoliticul ”nostru” precede neoliticul ”lor”, odată cu copilăria civilizației umane.”

AUDIO AICI:

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)    |    RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Pentru știri necenzurate abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)