Muzicianul-compozitor Béla Bartók, considerat trădător la Budapesta pentru că iubea folclorul românesc: Popoarele vor trebui să devină frați în ciuda tuturor războaielor și a tuturor învrăjbirilor! - 25 martie

Béla Bartók s-a născut pe 25 martie 1881, la Sânnicolaul Mare. Tatăl său, directorul unei școli de agricultură, era pasionat de muzică și se ocupa de o orchestră de amatori, iar mama, care era profesoară, a remarcat de timpuriu talentul copilului și l-a inițiat de la vârsta de 6 ani în studiul pianului. La vârsta de 9 ani, Bartók cântă la un pian de concert mici compoziții proprii și tot felul de piese de dans, iar după absolvirea liceului la Bratislava, unde îl cunoscuse pe Ernest Dohnányi, a urmat, la sfatul acestuia, studiile la Academia de Muzicologie din Budapesta (1898-1903). Profesorul tânărului Bartók a fost István Thomán, fostul elev al lui Franz Liszt, scrie DosareSecrete.ro
Acesta era pasionat de folclorul muzical, pe care l-a studiat încă din anul 1905, când a început studiile pe folclorul maghiar, ulterior, după trei ani, o româncă din Beiuș, pe nume Cornelia Rușița, i-a aprins dragostea pentru folclorul românesc.
Într-o scurtă autobiografie, compozitorul spunea: „Studiul muzicii țărănești a avut o importanță hotărâtoare pentru mine, deoarece mi-a dat posibilitatea să scap de sistemele de tonalități minore și majore, care până atunci stăpâneau muzica în mod absolut… În felul acesta s-a dovedit că vechile game ce nu-și mai găsesc întrebuințarea în muzica cultă nu au pierdut nimic din valabilitatea lor. Noua lor aplicare a făcut posibile combinații armonice de tip nou”.
În anul 1909, el și-a luat cele de trebuință studiilor pe care le realiza, și a mers la Beiuș, acolo unde, ajutat de profesorul de muzică, Ioan Bușiția, a reușit să își pună planul în aplicare. Utlerior, timp de nouă ani, a studiat folclorul românesc învățând de asemenea și limba noastră. Potrivit sursei citate, primele lui compoziții de inspirație românească — „Două dansuri românești”— au fost prezentate în prima audiție absolută la Paris, în ziua de 12 martie 1910, iar în 1913 Academia Română a editat volumul „Cântece populare românești din comitatul Bihor”, în care apar 371 de piese.
Desigur, atacurile din partea regimului ungar nu au întârziat să apară: „Cotidianul Budapesti Hírlap scria într-unul din numerele din 1913: „Numai aceea am vrea să știm, oare Béla Bartók, profesorul Academiei de Muzică Maghiare, de ce se manifestă un Scotus Viator muzical? Dar pe el nu-l mai interesează nici un fel de muzică ungurească? S-a angajat a fi apostolul muzicii slovace, române, cehe și Dumnezeu știe a cărei muzici, numai de muzica maghiară a uitat?”- scrie sursa citată.
Ion Bârlea, un capelan din Ieud-Maramureș, l-a ajutat în demersul de a culege melodiile maramureșene, despre care scria, pe o carte poștală: „O mică excursie în Peninsula Balcanică! M-am împrietenit cu românii (dacă acasă nu mă pot împrieteni)”. Un alt studiu al muzicianului maghiar a fost adunat în volumul „Colindele din Ardeal”, care a fost terminat în aprilie 1926, dar a apărut la Viena abia în anul 1935.
Societatatea Compozitorilor Români, cu George Enescu- președinte- i-a oferit titlul de membru onorific în anul 1924 și tot aceștia au decis organizarea unui concert extraordinar în cinstea lui. George Enescu l-a așteptat la Gara de Nord, alături de alți compozitori, și au urcat împreună pe scenă.

Cu puțin timp înainte de marea întâlnire, acesta scria despre marele George Enescu: „Pe Enescu sunt într-adevăr curios să-l văd; acesta, trebuie să știi, este un violonist de prim rang…, oare n-o să am totuși probleme cu el?!”
Probabil uimit și profund îndurerat de dușmănia dintre cele două popoare- acesta s-a stabilit la New York, acolo unde a decedat în urma unei leucemii, lăsând în urmă un mesaj fascinant:
„Adevăratul meu principiu călăuzitor în viață este acela pe care l-am definit de când m-am regăsit ca muzician-compozitor și de care sunt pe deplin și cu desăvârșire convins: ideea că popoarele vor trebui să devină frați în ciuda tuturor războaielor și a tuturor învrăjbirilor.Acest ideal mă străduiesc – pe cât îmi este cu putință — să-l servesc pe deplin; tocmai de aceea nu mă retrag de sub nici un fel de influență, fie aceasta slovacă, românească, arabă sau de oricare altfel. Numai curat, proaspăt și sănătos să fie acest izvor.”
-
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

Peninsula Iberică este noul Wuhan?
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Externe Istorie Muzică Prima pagină Știri
Persoane: Béla Bartók
Subiecte: Folclor românesc
Organizații: Societatea Compozitorilor din România
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)