ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Olandezii care iau masa la cafenele nu sunt obligați să prezinte un așa-numit "permis Covid" atunci când iau masa afară, pe o terasă, dar ar trebui să facă acest lucru pentru a merge la toaletă, a declarat ministrul sănătății din această țară, informează AFP și RTE.

Săptămâna trecută, Olanda a relaxat restricțiile privind coronavirusul, inclusiv încetarea distanțării sociale, dar a declarat că va introduce noul permis pentru baruri, restaurante și festivaluri.

Noua măsură, care intră în vigoare sâmbătă, a fost aprobată de Parlament, dar parlamentarii au forțat o excepție pentru cei care doresc să se bucure de o masă sau de o băutură în aer liber, spunând că șansele de infectare sunt mult mai mici.

Dar "dacă vreți să folosiți toaleta, va trebui să arătați codul QR", a declarat ministrul sănătății, Hugo de Jonge, citat de postul public de televiziune NOS. 

Dacă este scanat, permisul arată dovada vaccinării, a recuperării de la virus sau a unui test negativ și este obligatoriu pentru toate persoanele cu vârsta de 13 ani și mai mult.

De Jonge a recunoscut că poate nu este convenabil, dar "suntem obligați să respectăm deciziile Parlamentului", a spus el.

Săptămâna trecută, premierul olandez Mark Rutte a declarat că nu este înțelept să se facă o excepție pentru patronii care stau afară, deoarece oamenii ar trebui în mod inevitabil să intre pentru a plăti facturile sau chiar să meargă la toaletă.

"Ar putea, de asemenea, să înceapă să plouă și atunci toată lumea vrea să intre înăuntru", a spus dl Rutte.

"Guvernul a vrut codul QR peste tot în sectorul hotelier", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății, Rinske Wieman.

"Acest lucru nu este pentru a-i deranja pe oameni, ci pentru că oamenii doresc mai multă libertate față de restricții. Din păcate, aceste libertăți nu sunt fără limite", a spus ministrul.