ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Trebuia să poarte un nume și i s-a spus Gabriel Liiceanu. Cam așa ar fi sintetizat poetul Marin Sorescu povestioara din comuna Dumbrăvița, Timiș, plasată în coasta Timișoarei,  unde străzile poartă nume celebre: de la Gaudi și Cioran la Cervantes, Petre Țuțea sau Sadoveanu.  Dar, când nici nu gândești, de cum ai ieșit din ulicioara Salvador Dali intri în strada Gabriel Liiceanu, ilustrul proprietar al Editurii Humanitas, scrie inpolitics.ro.
 
Primarul nu știe nimic, nici de vreo legătură a filosofului (în viață) cu Dumbrăvița, nici de vreo altă motivație a acestei situații.  Bănuiește că ar fi vorba de notorietatea filosofului, care, în 2005, alături de Pleșu și Tismăneanu, făcea parte din așa numitul grup al „intelectualilor lui Băsescu”.


”Una dintre cele mai lungi se numește str.Gabriel Liiceanu și se intersectează cu Brîncuși, Dali, Gaudi și Ion Creangă, destul de aproape de parcul Dvorak.
Interesant de remarcat, Liiceanu e singurul nume ”viu” dintre multele prezente pe hartă.
Cine să fi făcut lobby pentru el?”, scrie Bogdan Tiberiu Iacob.

Victor Malac, actualul primar al comunei locuite de români, maghiari și germani, nu știe cine a decis să boteze o stradă cu numele reputatului filosof, pentru că chiar de el e vorba. ”Știu că înaintea mandatului meu de primar s-au construit niște străzi noi și consiliul local de atunci a hotărît să boteze una dintre ele cu numele domnului Liiceanu, dar nu cunosc motivele. Și nici nu știu ca dînsul să aibă vreo legătură cu localitatea noastră”.
Știe mai multe, însă, fostul primar, timp de cîteva mandate, Silagyi Geza. Acesta spune, pentru Inpolitics, că povestea s-a petrecut prin 2005, cînd s-a luat decizia botezării mai multor străzi nou construite.
”Am avut și niște probleme, atunci, pentru că unele străzi le-am botezat cu nume de metropole străine, Oslo, Sankt Petersburg, Berlin, Haga, Brasilia, Toledo, Bruxelles, Budapesta etc și cineva a sunat să protesteze că numai București nu figura, așa că am luat măsuri și am băgat și Bucureștiul. Pe de altă parte, s-a decis ca unui număr important de străzi să le dăm nume de oameni de cultură de mare calibru, ceea ce am și făcut. Nu mai știu exact cine a venit în consiliu cu propunerea domnului Liiceanu, dînsul nu are nicio legătură cu localitatea noastră și, într-adevăr, nu se prea obișnuiește să dai unor străzi nume de persoane aflate în viață. Parcă îmi amintesc, totuși, că arhitectul de atunci al comunei a avut ideea. Cred că s-a întîmplat așa pentru că în 2005 dl.Liiceanu era foarte în vogă, se vorbea peste tot despre dumnealui”.
Într-adevăr, în 2005, Liiceanu era în vogă: președintele Traian Băsescu îl desemna în conducerea Institutului Cultural Român, ministrul Culturii, Mona Muscă, îl băga în jurizarea programului „Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007” etc.”, scrie BTI.