ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Controversă de mari proporții în jurul emblematicului NASCAR, epitomă a sportului cu motor nord-american, în profundă contradicție cu valori definitorii ale „visului american” dar și ale acestei ramuri prin tradiție strâns înfășurată în roșu, alb și albastru.  

Liga de curse cu motor de peste Atlantic lansa un program de practică internă ce părea la prima vedere a alimenta noblul efort al promovării diversității și incluziunii atât de intens invocate în zilele noastre și într-o disciplină prin excelență tradițională curentului profund identitar național al SUA, însă, așa cum a constatat și dezvăluit jurnalistul de investigații Spencer Lindquist odată ce a cercetat stipulările acestui program de internship, un anumit aspect sărind în ochi stârnește rumoare și valuri nu doar în comunitatea NASCAR.

După cum semnalează NaturalNews, citând alte surse, Spencer a descoperit că oricine dorește să se înscrie pentru programul estival de practică trebuie să îndeplinească anumite criterii specifice, însă nici pe departe cele la care cei mai mulți s-ar aștepta, ci ținând de exemplu de faptul că aspiranții la internship trebuie să aparțină unor anumite grupuri etnice, incluzând clar și specific cele african-americane, hispanice, latino ori asiatice.

Asemenea programe de internship au existat în varii industrii ca parte a inițiativelor pro-diversitate, însă cel în cauză, lansat de NASCAR, iese în evidență printr-o clauză eliminatorie ce vine în profundă contradicție cu valori nord-americane de căpătâi.

În sensul că dacă ești alb, nu ești eligibil pentru program, poate o metaforă în sine a răsturnării controlate de situație de pe tărâmul tuturor oportunităților și al egalității în drepturi.

Cu alte cuvinte, un semnificativ procent al populației ar fi exclus din programul de internship al NASCAR pe criterii rasiale, etnice, după cum semnalează naturalnews.com aici, dar și aici sub titlul „NASCAR o apucă woke, EXCLUDE ALBII din programul de internship”.

Investigația purtată de Spencer l-a dus și la avocatul constituțional David Bernstein, care a etichetat clauza ca fiind o „ilegalitate fățișă”, ce violează legislația drepturilor civile. 

NASCAR n-a oferit vreo explicație jurnalistului de investigații, tăcere doar punând paie pe foc, inclusiv în social media, pe platformele căreia utilizatori din diferite sfere ale vieții sociale s-au declarat a fi șocați și contrariați de cele aflate, în condițiile în care organizația în speță din sporturile cu motor reprezintă un simbol al valorilor și tradițiilor din SUA.

Controversa din jurul „Diversity Internship Program” a celor de la NASCAR ridicând problema stării reale de fapt vizavi de asemenea programe rezervate diversității și incluziunii, în sensul că n-ar fi doar un caz izolat, ci parte a unor tendințe mai ample.

NASCAR s-a mai găsit în timp, sub o formă sau alta, în dezbateri legate de valorile identitare americane, Diversity Internship Program conturându-se a fi un nou capitol într-un spectru așadar mai larg.

Alimentând implicit discuții pe tema echilibrului necesar între promovarea diversității și aderarea pe de altă parte la principiile egalității în drepturi și ale fair-play-ului, de astă dată aspiranții albi arătându-se a fi, într-o răsturnare de situație, cetățenii de culoare de altădată, limitați strict la rândul de locuri din spate al mijlocului de transport în comun. 

Cert e că, stipulând această clauză eliminatorie, organizația din sporturile cu motor a virat brusc spre stânga, precum au procedat recent și destule altele în campanii publicitare stârnind peste Atlantic ridicări accentuate din sprâncene, într-un soi fățiș de ațățare a spiritelor.

Ce a mai scos însă în evidență clauza dezvăluită prin cercetările efectuate în documentarea sa de jurnalistul de investigații, după cum subliniază autorii de peste ocean ai consemnărilor pe această temă, ține de forța încă existentă a jurnalismului de investigații, odată acesta exercitat, în a descoperi aspecte ce necesită în mod normal, în orice societate consolidată, scrutinizare din partea opiniei publice.

Se cotește tot mai mult și mai mult peste ocean într-o anumită direcție, iar nimic nu-i întâmplător, nu doar simple coincidențe, ci mai degrabă deloc de mirare. Căci drapelul roșu cu seceră și ciocan e tot mai intens fluturat prin culisele în care se coc urzelile tendințelor deja fățișe și cât se poate de complexe ce agită apele fluxului „noii ordini” măturând încet și sigur mapamondul în lung și-n lat. Roata bolidului nu se reinventează, ci doar comunismul, sub diferite forme, lupul schimbându-și blana dar năravul, ba. 

Parteneriat SportTim

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews