ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În condițiile în care Washingtonul a anunțat că este gata să-și mențină prezența diplomatică pe aeroportul din Kabul și după data de 31 august, cu condiția ca situația din capitala afgană să rămână „sigură”, întrebarea care se pune este cum va reacționa UE la puhoiul care stă să năvălească peste granițele sale. În tot acest timp, Casa Albă nu a avansat deloc cu privire la natura viitoarelor sale relații diplomatice cu talibanii, dar Uniunea Europeană deja a transmis că este gata „să vorbească cu ei”. Cu noii lideri ai Afganistanului.

După două decenii de așa-zise încercări de a cuceri tabăra talibană, puterile occidentale se văd acum puse în fața unei dificile alegeri, aceea de a stabili relații cu grupul fundamentalist care guvernează acum Afganistanul. David Sassoli, președintele P.E. și, deci, o voce de luat în seamă la Bruxelles, s-a grăbit să anunțe că Europa este obligată să-și deschidă granițele în fața refugiaților afgani. Cu alte cuvinte, linia a fost trasată, iar calea trebuie urmată fără crâcnire.

În plan internațional, insurgenții talibani par, deja, să aibă parte de o primire mai caldă decât în timpul primului lor regim, considerat a fi unul extrem de brutal (1996-2001). Rusia, China și Turcia au salutat primele declarații publice făcute de șefii talibanilor.

 
Continuarea la Ziarul Național