ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


NATO finanțiează modernizarea unei baze militare din Tunari, în proximitatea Capitalei. După finalizarea lucrărilor, clasificate NATO Security Investment Programme din cadrul pachetului de capabilități CP 9A0996 – RSOM, va fi dată în funcțiune o  bază de staționare temporară pe structura vechii cazărmi 1026, informeează adevarul.ro.
 
Pentru realizarea lucrărilor MapN a lansat o licitație pe SEAP, iar valoarea estimată a proiectului este de 18.318.877,68 euro fără TVA din fonduri NATO și al MApN. Conform MApN, cu ceva timp în urmă, cazarma 1026 Tunari a fost selectată pe lista unităților disponibile pentru îndeplinirea misiunilor NATO ca bază de staționare temporară.    Între altele, viitoarea bază NATO va avea  patru corpuri de cazare și centrala termică proprie, bloc alimentar, facilitați medicale, platforme de depozitare a tehnicii militare, poligon calibrare a  armamentului și chiar un heliport.  

Sursa citată amintește că MApN investește 12 miliarde de lei în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu pe care o reinventează după standarde NATO, cu  toate facilitățile întâlnite la construcțiile similare aliate. Conform experților, demararea construcției demonstrează faptul că momentul producerii unui masiv desant al militarilor aliați în Dobrogea este tot mai apropiat.   

Investiția este una importantă și are în vedere "realizarea unor facilități minimale operaționale noi și dezvoltarea celor existente la Baza 57 Mihail Kogălniceanu, pentru Forțele Aeriene Naționale și partenerii strategici, pentru operarea în siguranță și în timpi optimi a unei escadrile de avioane multirol, în intervenții de apărare sau ofensive”, arăta cu ceva timp în urmă MApN.