ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Elon Musk și David Sacks, ambii consilieri de vârf ai Casei Albe, au comentat separat alegerile din România. Magnații tehnologici de dreapta care fac parte din administrația președintelui Donald Trump pun la îndoială starea democrației în România, contrazicând indirect opțiunea diplomatului numit de Biden în România, sau a unui adjunct de pe la Ambasada SUA de la București, care a ales să dea un mesaj abiguu fără ca acesta să vină însă din partea șeful Departamentului de Stat al SUA, Marco Rubio sau a Casei Albe.

Elon Musk și David Sacks, ambii consilieri ai lui Trump, și-au exprimat nemulțumirea față de starea democrației din România, scrie chiar și NBC, post globalist, citat de Știripesurse.

Sacks, un investitor bogat, a denunțat rezultatul luni într-o postare pe X ca fiind „statistic improbabil, dacă nu imposibil”. Antrepenorul și specialistul în tehnologie, care a fost numit „țar” pentru inteligență artificială și criptomonede de către Trump în decembrie, a făcut comentariile pe contul său personal de pe X, unde are 1,3 milioane de urmăritori:

"Ce s-a întâmplat în România: judecătorii au anulat primul tur al alegerilor prin descalificarea candidatului favorit — un naționalist populist — pe baza unor acuzații neprobate de „ingerință rusă”; aparatul de securitate folosește instrumente legale și cenzura pentru a reduce la tăcere vocile critice; al doilea tur produce un rezultat care este statistic improbabil, dacă nu imposibil; globaliștii prezintă tot acest proces drept un exemplu de „democrație autentică”. Vi se pare cunoscut acest scenariu?" a scris Sacks pe X cu trimitere la o analiză-bombă nesemnată, dar care probabil îi aparține, intitulată „Lovitura de stat silențioasă dată de UE în România”. Iată postarea sa:

Musk a intervenit separat, pe X, subliniind o acuzație dură a șefului aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov, care a afirmat că guvernul francez i-a cerut să interzică vocile conservatoare din România pe Telegram înainte de alegeri. Durov, care are dublă cetățenie franceză și emirateză, a declarat că a refuzat. Ministerul francez de externe a negat că ar fi făcut vreodată o astfel de solicitare.

Durov, care a părăsit Rusia după ce autoritățile i-au cerut să aibă acces la Telegram și el a refuzat acest lucru, este implicat și într-un proces în Franța, care a dorit de asemenea să obțină chei de acces pentru anumite cazuri în aplicația Telegram. Durov s-a întors acasă în Dubai în martie, dar a declarat că s-a întâlnit cu autoritățile franceze în această primăvară la Paris.

„Wow”, a scris Musk, distribuind acuzația lui Durov către cei 219 milioane de followeri ai săi. Răspunzând la o altă postare a lui Durov în care acesta afirma că democrația românească este în pericol, Musk a scris: ”Așa este!”.
 
Celor doi consilieri ai Casei Albe li se alătură și Richard Grenell, emisar special al președintelui american Donald Trump, care și-a exprimat sprijinul pentru Pavel Durov, cofondatorul aplicației de mesagerie Telegram, în urma acuzațiilor acestuia privind ingerința Franței în alegerile prezidențiale din România.
 
Grenell a transmis la rândul său un mesaj pe platforma X, repostând o declarație a lui Durov în care acesta denunța presiuni pentru eliminarea canalelor conservatoare românești de pe Telegram.
 
„Și mulțumesc, Pavel. Curajul tău este o sursă de inspirație”, a scris diplomatul american.
 
 
Casa Albă nu a răspuns la solicitarea NBC de a comenta declarațiile lui Musk și Sacks, două dintre cele mai proeminente figuri din domeniul tehnologiei din administrația Trump. Nici Musk, nici Sacks nu au răspuns la solicitările de comentarii trimise prin e-mail.

Ambasada SUA în România a postat duminică că a trimis mai multe echipe pentru a observa votul. Marți, șeful misiunii interimare a SUA în România, Michael L. Dickerson, a postat un mesaj pentru președintele ales al României pe X.

„Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu dumneavoastră, în calitate de nou președinte al României, și cu guvernul pentru a promova prioritățile noastre comune, inclusiv apărarea, energia și parteneriatele comerciale”, a scris Dickerson, etichetându-l pe Dan.

Dickerson a fost numit în funcția diplomatică interimară marți dimineață, când ambasada a anunțat pensionarea ambasadoarei SUA în România, Kathleen Kavalec, pe Facebook. Departamentul de Stat nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii.

Postările pe rețelele sociale ale lui Musk și Sacks arată cât de mult a crescut importanța politicii românești în fața unor personalități bogate din domeniul tehnologiei în ultimii ani, consilieri ai lui Donald Trump.

Cei doi au comentat în repetate rânduri și cu privire la soarta lui Călin Georgescu, cel care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din România din 2024, anulat de Curtea Constituțională chiar în timpul desfășurării celui de-al doilea tur.

Atât Sacks, cât și Musk și-au exprimat anterior sprijinul pentru Georgescu, candidatul de dreapta, pentru a rămâne pe buletinele de vot. Musk a calificat decizia de a-l exclude drept „nebunească”, în timp ce Sacks a spus că aceasta reprezintă moartea democrației. Vicepreședintele JD Vance a exprimat opinii similare, afirmând că probele împotriva lui Georgescu sunt „slabe”, deși nu a comentat rezultatele alegerilor.