ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un grup de zece țări est-europene între care și România a adresat o petiție Comisiei Europene în care se cere renegocierea contractelor de vaccin împotriva coronavirusului, conform unei scrisoari citate de POLITICO, în care se invocă o ofertă excesivă de doze și necesitatea de a proteja finanțele statului, informează și TVR

Contractele ar trebui să poată fi reziliate „dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, spun guvernele mai multor țări din Europa de Est care au urmat inițiativa puternică a Poloniei, despre care a scris și ActiveNews.

Polonia nu va lua și nici nu va plăti mai multe doze de „vaccin” Covid în cadrul contractului de furnizare al Uniunii Europene, a declarat în luna aprilie ministrul Sănătății de la Varșovia, Adam Niedzielski, pregătind terenul pentru o bătălie juridică cu firmele producătoare de vaccinuri, informa agenția Reuters.

Scrisoarea a fost trimisă vineri seara și este adresată comisarului UE pentru sănătate, Stella Kyriakides. Polonia a avut inițiativa, iar scrisoarea a fost semnată și de Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia.

Comisia, printr-un contract secret și controversat cu Pfizer, a cumpărat pe banii cetățenilor europeni până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului, de aproape zece ori mai mare decât populația UE. În februarie, au fost livrate 1,3 miliarde.

„În ciuda semnelor că pandemia se diminuează și că au fost atinse niveluri satisfăcătoare de vaccinare în întreaga UE, contractele cu producătorii de vaccinuri prevăd furnizarea de cantități de vaccinuri care depășesc semnificativ nevoile statelor membre și capacitatea de a le absorbi”, se arată în scrisoare.

Țările care au semnat scrisoarea susțin că vaccinurile riscă să expire neutilizate, având în vedere problemele pe care le-au întâmpinat donațiile de vaccinuri, ceea ce reprezintă o risipă de resurse publice care nu poate fi explicată în mod rezonabil publicului”.

Țările scriu că părțile din contractele care reglementează achizițiile de vaccinuri trebuie modificate, mai menționează sursele citate.

La Davos, șefii Pfizer și Moderna au recunoscut că au milioane și miliarde de doze de vaccinuri pe care nimeni nu le mai vrea „din lipsă de educație”.

În România, ex-premierul PNL și actualul președinte pigmeu al Senatului Florin Cîțu, care stă în Casa Poporului pe scaunul și în biroul lui Nicolae Ceaușescu, a semnat din „gâtul mâinii” un contract de achiziționare de vaccinuri experimentale  „gratuite” de peste 1 miliard de euro, ceea ce ar fi trebuit să ducă la înțeparea întregii populații a României de circa 15 ori.

În aceeași țară, o bătrână din Focșani a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare, pentru că ar fi dat mită o găină și suma de 1.000 de lei unei persoane pentru a-i angaja o rudă în spital.

Citiți și: ActiveNews publică CONTRACTELE SECRETE cu PFIZER și MODERNA. Primele prețuri ale vaccinurilor „GRATUITE” și problema principală a contractelor: statele cumpărătoare sunt responsabile de reacțiile adverse. Clauzele sunt ILEGALE