ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O persoană care a prezentat reacție anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm nu va mai primi a doua doză, fiind recomandată reluarea imunizării cu un alt ser, fabricat după o tehnologie diferită, a informat, vineri, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), citată de Agerpres.
 
În ultimele 24 de ore, o persoană din județul Timiș a intrat în șoc anafilactic după administrarea vaccinului cu ARN mesager. De aceea, CNCAV a aprobat instrucțiunea privind vaccinarea în situații speciale cu vaccin de tip ARNm, admițând astfel tacit că vaccinurile anti-Covid folosite până în prezent pot genera „situații speciale”, oricât de „sigure și eficiente” ar fi ele promovate în mass-media.

Dacă o persoană care intră în șoc anafilactic după prima doză de vaccin cu ARNm nu va mai primi a doua doză din același produs, un om care dezvoltă boala împotriva căreia s-a vaccinat va putea primi a doua doză după ce se vindecă. Potrivit CNCAV, vaccinarea persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 nu este contraindicată, aceasta putânndu-se realiza după vindecare.

„Pentru situațiile în care o persoană căreia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer împotriva COVID-19 are contraindicații temporare pentru cea de-a doua doză, administrarea rapelului va putea fi amânată până la un interval optim de maximum 42 de zile. În situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă. În cazul vaccinului Moderna, intervalul optim de amânare a dozei de rapel este până la 35 de zile, însă, în situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă. De asemenea, dacă o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm, nu va mai primi a doua doză, fiind recomandată reluarea vaccinării cu un alt vaccin fabricat după o tehnologie diferită”, informează CNCAV.

În cazul decalării administrării celei de-a doua doze de vaccin împotriva COVID-19, persoana programată va putea modifica data administrării rapelului direct în platforma electronică sau prin modalitățile deja cunoscute pentru programarea inițială. În cazul în care cea de-a doua doză de vaccin se administrează accidental la mai puțin de 21 de zile de la efectuarea primei doze, nu mai este necesară administrarea unei alte doze de rapel.