ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru că sâmbătă, 20 martie 2021, a fost zi de mobilizare mondială a protestatarilor anti-restricții și pro-Libertate, alături de București au ieșit în stradă și alte orașe mari ale Țării: Iași, Timișoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Galați și altele.

Așa a arătat protestul de la Timișoara, început pe platoul din fața Catedralei Mitropolitane:

 

Câteva sute de timișoreni s-au întâlnit în jurul orei 16:30 în fața magazinului Materna, unde au manifestat împotriva carantinei, a restricțiilor, a primarului Dominic Fritz (USR-PLUS) și a Guvernului (USR-PLUS-PNL-UDMR), relatează Opinia Timișoarei și Adevărul

Purtâd steaguri tricolore în mâini, oamenii s-au încolonat și au pornit în marș spre Primăria Municipiului Timișoara, făcând un popas pe treptele Catedralei Mitropolitane, unde s-au așezat în genunchi și au rostit rugăciunea „Tatăl nostru”.

Ajunși în fața Primăriei, aceștia au cerut demisia primarului Dominic Fritz (USR-PLUS), pe care îl consideră vinovat pentru carantinarea total ineficientă a orașului. Jandarmii, care i-au însoțit îndeaproape pe protestatari, s-au comasat în jurul instituției. Oamenii le-au strigat „Jandarmeria apără hoția!” și și-au continuat drumul pe trotuarul opus. 

În jurul orei 17:10, aceștia s-au oprit pentru câteva clipe în fața Filarmonicii, unde au scandat: „Nu vă fie frică, pandemia pică!” (o lozincă de o mare încărcătură simbolică, având în vedere că, în alte timpuri, Ceaușescu era subiectul picajului), „Fritz, nu uita, Timișoara nu-i a ta!”, „Fără carantină!”, „Nu ne vaccinăm!”, „Li-ber-ta-te!” ș.a. Zece minute mai târziu, protestatarii și-au continuat drumul către Prefectura județului Timiș.

La întoarcerea către Piața Victoriei, manifestanții au găsit-o împrejmuită de jandarmi și polițiști, care le-au blocat accesul atât pe la intrarea de pe strada Alba Iulia, cât și pe cea de la Modex, unde aceștia au făcut o a doua încercare de a pătrunde în piață.
 
„La fiecare intrare în Piața Victoriei din Timișoara erau câtee 4-6 jandarmi care legitimau cetățeni și, pe cine nu avea declarație, îl lua cu mașina și îl ducea la secție. În Piața unde ne-am „dobândit libertatea” în urmă cu 31 de ani!”, a relatat pentru ActiveNews un participant la protestul pentru Libertate din 20 martie 2021 din Timișoara, replicat în toate orașele mari ale țării și în alte 40 de state de pe Glob. 
 
Nefiind lăsați de mascați să ocupe Piața Victoriei, oamenii au mai scandat lozinci în față la Modex pentru scurtă vreme, după care au plecat în jurul orei 18:30 pe strada 20 Decembrie, pentru a ajunge din nou la Catedrala Ortodoxă, locul-emblematic al Revoluției din 1989.  

O parte dintre ei au ajuns înapoi pe platoul din fața Catedralei Mitropolitane, unde au inceput să scandeze „Jos masca!” și chiar au dat foc, demonstrativ, câtorva măști de protecție.

La intrarea în Piața Victoriei se aflau cordoane de mascați care, pentru prima dată după Revoluția din decembrie 1989, au împiedicat intrarea manifestanților în acest loc public.
 
Protestul timișorenilor n-a rămas, totuși, fără ecou în sfera decidenților politici, sâmbătă seară CJSU hotărând să nu mai prelungească pentru alte 7 zile carantina din ultimele două săptămâni pentru Timișoara și comunele limitrofe, după cum arată Agerpres.

Așa a arătat protestul de la Brașov, desfășurat în parcul din Centrul Civic:

 

 

Aproximativ 100 de persoane s-au adunat în parcul din centrul civic al orașului Brașov, locul unde era planificat în anii 2000 să se construiască o măreață Catedrală, al cărei proiect a fost tergiversat de trei primari, până când a fost îngropat definitiv. Creștinii, însă, nu au uitat locul și dacă, probabil, nu au fost autorizați să protesteze în centrul istoric, au venit în număr mare în parcul inaugurat deasupra fostului șantier. Oameni de toate vârstele, având steaguri în mâini și pancarte, au cântat „Deșteaptă-te, Române!”, „Noi suntem Români”, au jucat „Hora Unirii” și s-au exprimat pentru Libertate, împotriva obligativității vaccinării și a restricțiilor pandemice excesive. Printre acestea, obligativitatea vaccinării, școala online, închiderea restaurantelor și a bisericilor.

„Libertate, te iubim!”, „Hristos a înviat și noi Îl urmăm!”, „România, trezește-te!”, „Lupt pentru libertatea copilului meu, vreau o țară normală”, „Libertate HORECA!” sunt doar câteva dintre mesajele rostite sau afișate de participanți pe pancarte, pe haine ori pe coli de hârtie A4.

„Ce le-am făcut noi, cu restaurantele? Cu ce-am greșit noi? Copiii cu ce greșesc de stau acasă toată ziua? Nepoată-mea a luat 9 la matematică și i-am dat un exercițiu. Bineînțeles că jumătate din lucrare a copiat-o, că e online. Îi zic: nu pot să te felicit pentru asta - nouăle pe care l-ai luat online probabil că e un cinci, când te scoate la tablă! N-am cum să te felicit, nu? Or să fie copiii noștri bătuți în cap dacă noi continuăm tot așa” (cu restricții absurde), a declarat poate cel mai mucalit dintre protestatari, probabil lucrător la un restaurant, după ce le-a atras atenția reporterilor prin faptul că venise cu uneltele muncii sale, un polonic și un castron.
 
Mai multe persoane au luat cuvântul la microfon din partea organizatorilor, vă invităm să le ascultați într-o filmare  realizată de BrașovTV.com.
 
Așa a arătat protestul de la Sibiu, desfășurat în Piața Mare: 

 

 

Aproximativ 100 de persoane s-au adunat în Piața Mare din Sibiu sâmbătă, între ora 15 și ora 18, ca să manifesteze pașnic pentru Libertate, împotriva restricțiilor excesive, împotriva obligativității vaccinării, pentru respectarea libertății religioase a tuturor cultelor care sărbătoresc Paștile și pentru reluarea școlii față către față, fără măști. Ei au cântat cântece despre iubire din repertoriul Cenaclului Flacăra și cântece de țară. De asemenea, adunarea a fost încheiată prin Imnul „Deșteaptă-te, Române” și rugăciunea „Tatăl nostru”, plus o serie de cuvântări.

Unii dintre participanți aveau steaguri și icoane. Pe pancarte, oamenii au afișat mesaje precum: „Stop vaccinării cu forța!”, „Sănătatea nu vine din vârful acului, vrem libertate pentru sănătate!”, „Nu ne injectați cu forța!”, „Stop vaccinării obligatorii”, „Unde există risc, trebuie să existe alegere!”, „Nu ne injectați cu forța!”, „Stop naționalizării corpului uman!” ș.a. 

Trebuie precizat că organizatorul protestului din urmă cu două săptămâni a fost amendat de jandarmi pe motiv că a adus o portavoce. Ulterior, el nu a mai depus cerere la primărie pentru autorizarea actualului protest, această sarcină asumându-și-o un alt sibian. La acest din urmă protest au venit mai puțini oameni decât la primul, în parte din cauza anunțării foarte târzii a manifestației, în parte din cauză că mai mulți au preferat să meargă la București.
 
Sâmbătă, 20 martie, jandarmii și polițiștii sibieni au avut un comportament echilibrat, noul organizator nu a fost amendat, în schimb a primit amendă unul dintre participanți, care nu purta mască. Majoritatea celor prezenți, deși protestau și împotriva obligativității măștii, au purtat, măcar de formă, acest accesoriu.

Ei și-au expus motivele pentru care au venit la acest protest, unele dintre ele foarte variate, dar reductibile la același numitor comun: dorința de Libertate, de încetare a restricțiilor excesive.

„Sibienii speră ca Dumnezeu să ne ajute să scăpăm cât mai repede de minciuna în care trăim și de batjocura care parcă nu se mai sfârșește”, a transmis unul dintre participanți pentru ActiveNews.

„Am venit la protest pentru că îmi pasă de mine, îmi pasă de copiii mei, îmi pasă de familia mea, îmi pasă de neamul meu, de prietenii mei, de toți cunoscuții, care chiar nu merită să fie condamnați la a fi conduși de niște oameni care nu cred că ne vor binele, pentru că în ultimii 30 de ani niciun guvern nu a arătat că ne vrea binele. Și măsurile pe care le-au luat (în pandemie - n.n.) nu s-a văzut că ar fi pentru binele nostru, pentru binele poporului român. Dar, în principal, sunt aici pentru că vreau să decid eu pentru mine și vreau să-mi păstrez libertatea. (...)
Nu pot să am încredere că statul poate să ne conducă și să gestioneze bine situația în care suntem acum, pentru că ani de-a rândul ne-a arătat că nu este de încredere. Când a spus: „Români, fiți liniștiți!”, singurul lucru pe care trebuia să-l facem era să nu fim liniștiți, să plecăm. Deci, când spune statul român: „Noi ne ocupăm de toate, totul merge bine”, e clar că nu merge bine. Îi înțeleg și pe ei că sunt depășiți. Unii chiar vor să-și facă treaba. Nu-i acuz de rea-voință, dar pot să-i acuz de impostură, de incapacitate de a face ceva, de incapacitatea de a recunoaște că nu pot. Nu mai vreau să renunț la libertățile mele. Mi-a ajuns”, a declarat pentru ActiveNews un alt sibian hotărât.

La rândul său, organizatorul protestului, Florin Stănescu, s-a exprimat pentru Libertate și pentru nesupunere civică non-violentă, arătând că România se poate elibera de dictatură într-un mod pașnic, cum s-a eliberat India de ocupația britanică.

„Acești oameni puțini (guvernanții - n.n.) reușesc să ne impună - așa, din vârful piramidei în jos - restricții și, uneori, să avem impresia că sunt spre binele nostru. Trebuie să devenim conștienți, să nu ne cedăm libertatea, să nu ne cedăm sănătatea, să nu ne cedăm sufletul, mintea, inima în mâinile altora; este dreptul nostru. Cine nu luptă pentru libertate, nu merită s-o aibă. Trebuie să știm lucrul acesta. Acest lucru a fost constatat de mulți. Nu putem accepta ca doctorii să nu fie lăsați să-și facă meseria, nu putem accepta ca bisericile să fie închise, să nu mai existe hrană spirituală. Pe foarte mulți îi doare închiderea bisericilor, pe alții îi deranjează închiderea învățământului, copiii nu mai învață. Nu putem să acceptăm lucrul acesta. Trebuie să învățăm să ne vindecăm, să ne întărim organismul. Nu prin vaccinuri se dobândește adevărata sănătate, ci printr-un organism puternic, care respiră aer curat, care poate să iasă în natură, printr-o întărire a sufletului nostru, prin comunicarea cu ceilalți, prin îmbrățișări care ne dau încredere în noi și ne fac să ne simțim bine”, a explicat Florin Stănescu.  

Pentru că acesta l-a amintit în discursul său pe Mahatma Ghandi, a cerut cuvântul și un profesor de istorie, care i-a oferit drept model pe eroii români și pe Sfinții Ardeleni, care și-au apărat Ortodoxia împotriva asimilării forțate la religia oficială a fostului Imperiu Habsburgic:

„2021 este un an deosebit: 200 de ani de când a fost asasinat Tudor Vladimirescu, 420 de ani de când a fost asasinat Mihai Viteazu și 140 de ani de când a murit sibianul August Treboniu Laurian. În secolul XVIII, când Biserica noastră Ortodoxă a fost prigonită - s-a desființat Mitropolia Transilvaniei - românii s-au ridicat și, în 1761, conduși de călugărul Sofronie de la Cioara, fără vărsare de sânge, și-au recâștigat drepturile. Mișcarea lui Sofronie a cuprins toată Transilvania și s-a desfășurat pe o suprafață mai mare decât cea pe care a avut loc răscoala lui Horia - care a participat și el la discursurile lui Sofronie de la Cioara. Aceasta a făcut parte dintr-o mișcare mai amplă din sudul Ardealului, care i-a dat pe sfinții sibieni: Oprea Miclăuș, Ioan din Galeș, Moise Măcinic din Sibiel. Deci, nimic fără Dumnezeu! Dacă suntem uniți, Dumnezeu ne va ajuta. Numai cu ajutorul lui Dumnezeu ne putem câștiga și noi drepturile!”, a declarat în fața adunării un profesor de istorie, creștin practicant.

În final, a luat cuvântul și Doru Apostol, vechi organizator de proteste din Sibiu, care și în pandemie a rămas consecvent cu lupta sa anti-abuzuri, indiferent de ce forțe politice le comit, și a vorbit împotriva restricțiilor liberticide, dar și în favoarea libertății de alegere în privința vaccinării.

„Trebuie să protestăm împotriva vaccinării obligatorii. Eu nu sunt împotriva vaccinării în sine, pentru că, dacă te mușcă un șobolan sau o vulpe, există riscul să mori de turbare, dacă nu te-ai vaccinat în primele două zile. Sunt împotriva vaccinării obligatorii, pentru că, după cum vedem, sunt interese de multe miliarde de dolari și de euro. De asemenea, trebuie să protestăm împotriva tuturor măsurilor restrictive pandemice, pentru că mi-e greu să cred că Dl. Arafat este conectat prin inteligență artificială la coronavirus, ca să știe că e ora 22.00 sau 23.00 și trebuie să iasă virusul la vânătoare. Cel puțin eu, simt că mi-e insultată inteligența când văd genul acesta de abordări. Din toate măsurile restrictive lipsește aspectul științific.

De asemenea, se riscă crearea de discriminări între cei vaccinați și cei nevaccinați, se încearcă introducerea pașaportului de vaccinare - o altă aberație, care nu are nicio legătură cu statutul Uniunii Europene - era într-o vreme reclama aceea: „Sunt cetățean european și am drepturi”; văd că avem numai obligații și restricții. Toată campania pro-vaccinare ar trebui să înceteze de pe toate sistemele media, pentru că discutăm de niște medicamente și dispozitive medicale care sunt în probe - știm foarte bine că toate vaccinurile sunt în faza III de studiu clinic, iar asta înseamnă că noi suntem cobai până cele mai devreme în 2023, când vor fi prezentate primele concluzii. Noi nu avem niciun fel de garanție materială sau juridică, nici din partea producătorului, nici a importatorilor, nici a guvernului, nici a medicilor că nu dezvoltăm diverse afecțiuni și efecte secundare în urma vaccinării. Până nu e clarificat aspectul juridic, nu are sens să vorbim de vaccinare”, a afirmat protestatarul Doru Apostol din Sibiu.

 

Așa a arătat protestul de la Iași, desfășurat în Piața Unirii:
 

Un grup de părinți din Iași a organizat duminică, începând cu ora 16:00, în Piața Unirii din Iași, un protestul civic și apolitic prin care au cerut public eliminarea prevederilor abuzive și neconstituționale din proiectul de lege PLx 399/2017, cunoscut și ca Legea Vaccinării Obligatorii. Prin acest proiect, decidenții „vor institui OBLIGATIVITATEA vaccinării , atât pentru COPII cât și pentru ADULȚI, cu ORICE și ORICÂTE vaccinuri decide statul să achiziționeze. Proiectul se vrea adoptat în Parlament în aceste zile”, se arată în comunicatul organizatorilor. (Foto Știrea de Iași)

Cele câteva zeci de persoane prezente în Piața Unirii au militat și împotriva așa-numitului „certificat/pașaport verde”, prin care se acordă libertate de mișcare sau întrunire doar persoanelor vaccinate sau acelora dispuse să facă, pe banii lor, câte un test Covid la fiecare 48 de ore. Ieșenii sunt îngrijorați că, o dată introdus acest document, el va determina acceptarea de facto a obligativității vaccinării. 

„Pașaportului digital de vaccinare se dorește a fi introdus sub pretextul relansării economice a turismului la nivel de UE însă va fi ‘oportunitatea’ care va deschide sfera posibilităților aplicării discriminărilor pe scară largă cum ar fi accesul la evenimente culturale, în restaurante, în magazine, săli de fitness și oriunde va consideră Guvernul. Așadar deviza noastră la Iași este: Fără obligativitatea vaccinării! Fără pașaport vaccinare!”, au explicat organizatorii protestului, citați de TeleM.ro

Ei au mai militat împotriva naționalizării corpului uman de către stat și contra dictaturii medicale.

Așa a arătat protestul de la Galați (Foto Agerpres), desfășurat în fața Prefecturii:

  

Câteva zeci de persoane s-au adunat duminică la Galați în fața Prefecturii, purtând steaguri tricolore și pancarte cu mesajul „STOP vaccinării obligatorii!”. Protestatarii s-au exprimat împotriva restricțiilor pandemice excesive, împotriva obligativității purtării măștilor în aer liber și împotriva obligativității prevăzute în proiectul de lege a vaccinării. 

Dacă aveți mărturii foto și din alte orașe ale Țării, nu ezitați să le trimiteți pe adresa contact@activenews.ro!