ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După 100 de ani de existență și aproape șapte de ani de reparații, nava-tezaur „Borcea" a fost din nou lansată la
apă din Șantierul Naval Cernavodă, unde au fost efectuate ultimele lucrări. 
 
Directorul șantierului, tatăl lui Andrei Bucă, unul dintre tinerii morți la clubul Colectiv, a muncit cu gândul la fiul său, care a fost de multe ori pe această navă, și a reușit să o repună în funcțiune, informează Ziua de Constanța.

Borcea, prima navă cu propulsie proprie, construită în urmă cu 100 de ani de ingineri români, a fost lansată la apă în 1914 și oferită apoi în dar regelui Ferdinand. Nava a participat la Primul și al Doilea Război Mondial și a fost rechiziționată de sovietici, dar a rămas în România pentru că remorcherul care o tracta a luat foc.

A fost readusă la forma originală de echipa coordonată de Dorin Bucă, șeful șantierului Naval Cernavodă și tatăl arhitectului Andrei Bucă, mort în tragedia de la Colectiv. Vaporul a plecat vineri spre Brăila, unde va servi drept loc de desfășurare a activităților educative ale elevilor. 

Nava Borcea este înscrisă în patrimoniul național. Restauratorii au păstrat cât mai multe din piesele originale. Destinată excursiilor pe Dunăre, nava  are o capacitate de 200 de persoane. Poate atinge o viteză maximă de 18 km/oră.