ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că va aborda problema susținerii publice din partea Ucrainei a nazistului ucrainean Stepan Bandera, transmite agenția Al Mayadeen.

Varșovia va reaminti Ucrainei că glorificarea naționalistului ucrainean Stepan Bandera este inacceptabilă, a declarat luni premierul polonez.

Morawiecki a declarat că îi va spune omologului său ucrainean, premierul ucrainean Denys Shmyhal, că este inadmisibilă glorificarea controversatei figuri ucrainene de extremă-dreapta, la cea mai apropiată întâlnire pe care o vor avea.

Acest lucru vine la o zi după ce Rada Supremă a Ucrainei  a publicat informații despre ziua de naștere a lui Bandera pe pagina sa oficială de Twitter.
 
Imagine

Când i s-a cerut să comenteze această situație, Morawiecki a declarat că Varșovia este foarte critică față de orice laudă sau chiar menționare a lui Bandera și că o privește negativ.

"În timpul primei mele conversații cu Shmyhal, voi transmite acest lucru foarte, foarte clar", a declarat Morawiecki reporterilor. " Rada Supremă își amintește de persoana care a fost ideologul vremurilor criminale".

Tweetul a fost șters între timp.

Bandera a fost un lider naționalist ucrainean care a colaborat cu Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a fost responsabil de atrocități în masă împotriva civililor în calitate de lider al Armatei Insurgente Ucrainene.

UPA(Armata Insurecțională Ucraineană) a operat în principal în vestul Ucrainei și a luptat împotriva forțelor sovietice în cooperare cu Germania nazistă.
 
UPA a avut multe crime la activ, inclusiv masacrul din Volînia din 1943, un masacru în masă al populației poloneze.

Istoricii polonezi consideră masacrele drept genocid și epurare etnică, care au costat viața a până la 130.000 de persoane.

În anii 1930, Bandera s-a alăturat Organizației Naționaliștilor Ucraineni, o uniune între naționaliștii radicali și organizațiile de extremă dreapta, inclusiv Uniunea Fasciștilor Ucraineni. 

OUN a inițiat o campanie de teroare în Polonia, care a inclus asasinarea unor politicieni polonezi proeminenți, cum ar fi ministrul de interne Bronislaw Pieracki, precum și a unor moderați polonezi și ucraineni, cum ar fi Tadeusz Holowko.