ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Anul școlar începe luni în condiții speciale din cauza pandemiei de COVID-19, care adaugă noi probleme celor deja cunoscute din fiecare toamnă - lipsa manualelor, lipsa toaletelor, lipsa avizelor de funcționare pentru unele dintre unitățile de învățământ. În 12.423 de școli, elevii vor merge fizic la cursuri, în timp ce în 4.915 va fi adoptat scenariul hibrid de învățare, iar în alte 262 de școli elevii vor învăța exclusiv online. Dacă în 11 județe vor funcționa scenariile verde sau galben, în Capitală nu se aplică scenariul verde, 607 unități de învățământ fiind în scenariul galben, iar 29 în cel roșu. În total, 100.000 de copii ar urma să învețe online.
 
Conform ministrului Educației, 87% dintre elevi au laptopuri și tablete personale sau primite de la autoritățile locale, inspectoratele școlare județene, școli. Sute de cadre didactice sunt spitalizate sau în carantină, iar 147 vor să se pensioneze.
Sunt 11 județe în care nu este nicio unitate de învățământ în scenariul roșu – Harghita, Caraș-Severin, Hunedoara, Ialomița, Bihor, Vâlcea, Tulcea, Botoșani, Bistrița Năsăud, Covasna și Vaslui. 

În București, nicio unitate de învățământ nu este în scenariul verde, pentru peste 600 fiind aplicat cel galben și pentru aproximativ 30 cel roșu.La începerea anului școlar, 106 cadre didactice sunt spitalizate, iar 293 sunt în carantină și doresc să își desfășoare activitatea în sistem online. Alte 91 de cadre didactice care au intrat în concediu medical. De asemenea, sunt 147 de cadre didactice care, începând cu 1 septembrie, au depus dosarele de pensionare la inspectoratele școlare.Aproximativ 100.000 de elevi vor învăța în sistem online, iar potrivit ministrului Educației, ”asigurarea de echipamente e în sarcina unității de învățământ și în acest moment, în conformitate cu ce au transmis inspectoratele școlare, nu sunt probleme”. De asemenea, conform ministrului Monica Anisie, 96.312 profesori s-au format în această perioadă pentru predarea online, prin activitățile susținute de casele corpului didactic.

În ceea ce privește manualele școlare, Anisie susține că ”absolut toate manualele de la absolut toate clasele, în afară de cele 8 titluri de la clasa a VIII-a, sunt postate pe site-ul Ministerului” și le pot avea în format electronic toți elevii și profesorii. 
 
Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că, în acest moment, în care elevii revin la școală în plină pandemie de coronavirus, doi secretari de stat din minister se află „în concediu de odihnă” pentru a desfășura „alte activități având în vedere că suntem în campanie electorală”.

Cei doi sunt Luminița Bercari, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar, candidat PNL la președinția Consiliului Județean Ialomița și Lucian Dragos Rădulescu, secretar de stat pentru relația cu Parlamentul și Proiecte europene, candidat PMP la primăria Ploiești.