ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fondul Monetar Internațional recomandă Guvernului să nu mai crească salariile într-un ritm accelerat și să regândească majorările din legea pensiilor. Experții FMI, care se află în aceste zile în România, susțin că astfel de măsuri dăunează economiei.

FMI susține că dezechilibrele macroeconomice s-au accentuat în România, iar deficitul de cont curent și cel fiscal s-au adâncit și presiunile inflaționiste sunt din nou în creștere, scrie evz.ro.

În cazul în care politicile nu-și vor putea schimba direcția, țara se poate confrunta inclusiv cu o scădere a veniturilor care va afecta în special săracii, avertizează Fondul Monetar Internațional.

FMI recomandă moderație fiscală și înăsprirea politicilor monetare, aducând în prim-plan importanța și nevoia de investiții publice, precum și corelarea creșterilor salariale cu productivitatea, arată concluziile misiunii FMI care s-a aflat în România pentru vizita de evaluare a economiei.

Jaewoo Lee, șeful misiunii Fondului Monetar Internațional în România, a explicat că, în timp ce creșterea economică ar putea rămâne în România la circa 4%, deficitul de cont curent va depăși nivelul de 5% din PIB. „În timp ce veniturile oamenilor au crescut rapid spre un nivel apropiat de cel al țărilor avansate din Uniunea Europeană, creșterea economică bazată pe consum a creat dezechilibre macoeconomice. Presiunea inflaționistă a revenit la suprafață, afectând în mod disproprționat veniturile reale ale oamenilor săraci și subminând competitivitatea”, a spus Jaewoo Lee la conferința de presă de vineri.