Fondul Monetar Internațional recomandă Guvernului să nu mai crească salariile într-un ritm accelerat și să regândească majorările din legea pensiilor. Experții FMI, care se află în aceste zile în România, susțin că astfel de măsuri dăunează economiei.

FMI susține că dezechilibrele macroeconomice s-au accentuat în România, iar deficitul de cont curent și cel fiscal s-au adâncit și presiunile inflaționiste sunt din nou în creștere, scrie evz.ro.

În cazul în care politicile nu-și vor putea schimba direcția, țara se poate confrunta inclusiv cu o scădere a veniturilor care va afecta în special săracii, avertizează Fondul Monetar Internațional.

FMI recomandă moderație fiscală și înăsprirea politicilor monetare, aducând în prim-plan importanța și nevoia de investiții publice, precum și corelarea creșterilor salariale cu productivitatea, arată concluziile misiunii FMI care s-a aflat în România pentru vizita de evaluare a economiei.

Jaewoo Lee, șeful misiunii Fondului Monetar Internațional în România, a explicat că, în timp ce creșterea economică ar putea rămâne în România la circa 4%, deficitul de cont curent va depăși nivelul de 5% din PIB. „În timp ce veniturile oamenilor au crescut rapid spre un nivel apropiat de cel al țărilor avansate din Uniunea Europeană, creșterea economică bazată pe consum a creat dezechilibre macoeconomice. Presiunea inflaționistă a revenit la suprafață, afectând în mod disproprționat veniturile reale ale oamenilor săraci și subminând competitivitatea”, a spus Jaewoo Lee la conferința de presă de vineri.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews