ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biografiile marilor lideri politici Iuliu Maniu și Ion Mihalache nu ar fi fost posibile fără ajutorul istoricului Apostol Stan, cercetator științific principal la Institutul de Istorie N. Iorga al Academiei Române, care ne-a părăsit la vârsta de 89 de ani. Anunțul a fost făcut de Cristian Vasile, cercetător la Institutul N. Iorga.

„Am aflat azi o veste extrem de trista. S-a stins din viata profesorul Apostol Stan (18 ianuarie 1933-3 februarie 2022), istoric modernist si contemporanist, fost cercetator stiintific principal la Institutul de Istorie N. Iorga (Academia Romana). Dumnezeu sa il odihneasca in pace!

A fost un nume important al istoriografiei moderniste (cu contribuții esențiale despre revoluția de la 1848, situația agriculturii, a categoriilor sociale din secolul al XIX-lea, a vieții parlamentare ș.a.m.d.). Însă mai ales după 1989 s-a dedicat și istoriei contemporane reconstituind cu probitate biografiile lui Iuliu Maniu (Iuliu Maniu. Naționalism și democrație. Biografia unui mare român, Editura Saeculum I.O., 1997) și Ion Mihalache (Ion Mihalache: destinul unei vieți, Editura Saeculum, 1999). A realizat mai multe volume consacrate revoluției din decembrie 1989, inclusiv din perspectivă memorialistică (Revoluția română văzută din stradă, decembrie 1989-iunie 1990, Editura Curtea Veche, 2007), precum și analizei istoriografiei din timpurile comunismului (Istorie și politică în România comunistă, Editura Curtea Veche, 2010; De veghe la scrierea istoriei: Securitatea, Editura Curtea Veche, 2012) – ultimul întemeiat pe studierea propriului dosar de urmărire întocmit de poliția politică”, a scris cercetătăroul, pe pagina de facebook.

La începutul lunii ne-a părăsit și marele actor Mihai Perșa, la vârsta de 76 de ani, cunoscut pentru rolurile sale la TNB, precum „Un căpitan al gărzii - „Tartuffe" de Molière, regia Andrei Belgrader, 2009,  Gospodarul - „Comedie roșie" de Constantin Turturică, regia Alexandru Tocilescu, 2006,  Vasili - „Gândirea" de Leonid Andreev, regia Felix Alexa, 2005 sau  „Iubire" de Lajos Barta, regia Grigore Gonța, 2004, dar și pentru activitățile sale în afara TNB, precum cele de la Teatrul de Revistă Constantin Tănase în perioada 1972-1996 sau la Teatrul Național Târgu Muresș în perioada 1971-1972.

Actorul a participat și la diferite turnee, printre care se numără, în perioada 1977-1996, cele din Canada, SUA, Rusia, Italia și Ungaria.

Rolurile care l-au consacrat au fost: 

Touriste Cafe - „Une femme piegee", regia Laurent Carceles, serial TV, 2001
„Racolarea", regia George Cornea, 1985
„Colierul cu turcoaze", regia Gheorghe Vitanidis, 1985
„Șantaj", regia Geo Saizescu, 1981
„Artista, dolarii și ardelenii", regia Mircea Veroiu, 1979

Mai multe detalii la pagina oficială a TNB