ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



După 1 iunie va începe testarea la nivel național pentru a identifica procentajul celor care s-au imunizat și au anticorpi împotriva noului coronavirus, a anunțat luni seară ministrul Sănătății Nelu Tătaru.

„După 1 iunie la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare (n.r. începe testarea). Avem opt regiuni de dezvoltare. La nivelul fiecărui județe, la nivelul fiecărei grupe de vârstă se iau eșantioane și se testează. Este un studiu de seroprevalență. Se fac teste imunologice și vom vedea din fiecare grupă de vârstă cam care este procentajul în care persoanele din România s-au imunizat și prezintă anticorpi. (...) În momentul în care avem această evaluare, putem spune cam ce procent din populația României s-a imunizat și putem previziona și o evoluție ulterioară a acestei pandemii, dacă vom avea spre toamnă o curbă sau vom avea o creștere ușoară, lentă și o trecere de tip epidemic ca o gripă sezonieră", a explicat Tătaru la Digi 24, preluată de Agerpres.

Studiul, numit de „seroprevalență”, va fi făcut de ministerul de resort alături de Institutul Național de Sănătate Publică și de centrul de control al bolilor.

„Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică și Centrul Națională de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, ca în orice pandemie, fac acest studiu de seroprevalență. Facem un studiu care se face la trei luni, la șase luni, la nouă luni, în care facem evaluarea populației României, evaluarea unei țări la trecerea printr-o pandemie. Este un studiu pe care ni-l asumăm”, a mai spus Tătaru.

Întrebat dacă Ministerul Sănătății are ca partener pentru testarea în București Primăria Capitalei, Nelu Tătaru a răspuns: "Nu, noi avem studiul nostru de prevalență pe care îl facem la nivelul Ministerului Sănătății și Institutului Național de Sănătate Publică. (...) Noi colaborăm cu tot ce înseamnă institutele noastre de cercetare".

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat luni că va renunța la efectuarea de teste pentru depistarea COVID-19, care ar fi trebuit realizate de personalul medical angajat în rețeaua școlară din cadrul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), instituție aflată în subordinea Primăriei Capitalei, după ce părinții au anunțat că se opun acestui proiect.