ACTUALIZARE 18:45 Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat că, în contextul creșterii numărului de cazuri noi cu COVID-19, Grupul de suport tehnico-științific a decis amânarea măsurilor de relaxare care urmau să fie aplicate de la 1 iulie.

„Astăzi (luni - n.r) a avut loc întâlnirea acestui grup (Grupul de suport tehnico-științific - n.r.). S-a evaluat tot ceea ce a însemnat cele două săptămâni. Au fost două săptămâni în care am avut o creștere a numărului de cazuri noi, două săptămâni în care au crescut cazurile în terapie intensivă, a crescut numărul de decese și recomandările specialiștilor din Grupul tehnic sunt de a amâna noile măsuri de relaxare pe care le avem pentru 1 iulie, urmărind zilnic și săptămâna care urmează evoluția numărului de cazuri, evoluția cazurilor de terapie intensivă, evoluția deceselor, precum și respectarea normelor de precauție, reguli de igienă, distanțarea fizică. (...) Suntem într-un moment în care gestionăm un număr de cazuri crescut și s-a decis, la nivelul grupului tehnic, să amânăm cea de-a patra măsură de relaxare", a declarat Nelu Tătaru, luni, la Digi 24.
 
Știrea inițială

Premierul Ludovic Orban a declarat luni, întrebat despre următoarea etapă de relaxare care ar fi urmat să includă și posibila deschidere a restaurantelor, ar putea fi amânată din cauza evoluției pandemiei de coronavirus. 

„Evoluția în ultimele 10 zile e o evoluție care ne face să fim foarte precauți în măsuri ulterioare de relaxare. Planul de relaxare pe care l-am pus la punct este un plan de relaxare în etape, din 15 în 15 zile și e necesară o evaluare pentru a vedea cum s-au desfășurat lucrurile”, a declarat premierul.

Conform unor surse, specialiștii reuniți luni dimineață în ședința grupului tehnic pentru COVID, au decis să nu introducă noi măsuri de relaxare de la 1 iulie. O ședință CNSU, condusă de premierul Ludovic Orban este programată în această seară.

Ludovic Orban a anunțat că miercuri va avea loc o ședință în care a convocat toate structurile din Guvern, pentru a analiza planul de măsuri și pentru a le da dispoziție să amplifice controalele.

„Miercuri voi convoca toți miniștrii și toate instituțiile care au atribuții de control de la MAI până la MS, ANPC, ANSVSA pentru a face o analiză a planului de măsuri pentru a asigura respectarea regulilor. (...) Le voi da un semnal de mobilizare la maxim pentru că este în interesul cetățenilor. (...) Prezență pe teren și mobilizare maximă a tuturor instituțiilor cu atribuți de control pentru a-i îndemna pe cetățeni să respecte regulile”, a declarat Orban.

„S-a văzut clar că în foarte multe locuri nu sunt respectate regulile și există un risc crescut de transmitere. Și pe pajă s-a intrat într-o devălmășie și nu s-au mai respectate regulile. Și pe terase, poate trebuie regândite regulile. Chiar m-am îngrijorat. Am văzut imagini. Practic nu s-a mai respectat nicio regulă”, a mai spus premierul.

Ludovic Orban a precizat că s-a avut în vedere și creștere numărului de participanți care pot să participe la un eveniment privat, însă autoritățile vor analiza și acest aspect.

„Am avut în vedere să extinde regulile pentru participanți, dar vedem dacă mai e posibil lucru astă. În măsura în care oamenii respectă regulile”, a concluzionat prim-ministrul.