ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Sănătății o întoarce ca la Ploiești. După ce acum două zile anunța că avizele epidemiologice sunt obligatorii pentru toți elevii, Nelu Tătaru a revenit asupra deciziei. Nelu Tătaru spune că acestea vor fi necesare, la începutul anului școlar, doar pentru cei aflați la începutul unui ciclu de învățământ. De asemenea, vor avea nevoie de adeverințe medicale și copiii care au boli cronice, iar aceste documente vor putea fi eliberate și în prima săptămână de școală.

Adeverința de revenire în colectivitate care se eliberează la începutul fiecărui ciclu de studiu se va prezenta și pe parcursul primei săptămâni de școală, pentru a da posibilitatea medicilor de familie să poată consulta și evalua toți copiii, a declarat astăzi ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, potrivit Agerpres.

„Ce este în acest moment sigur este că ce prezintă patologie cronică va primi o recomandare de la medicul de familie sau medicul curant, atestând această patologie cronică care poate beneficia de învățământ online, deci nu va merge la școală. Adeverința sau avizul epidemiologic se dă doar atunci când lipsește trei zile de la școală dintr-o cauză medicală, ceea ce nu credem că este cazul în acest moment. Acea adeverință de revenire în colectivitate care se dă la începutul fiecărui ciclu se va prezenta, dar se va prezenta și pe parcursul primei săptămâni de școală pentru a da posibilitatea medicilor de familie să poată consulta și evalua toți copiii. Statusul fiecărei persoane se poate modifica de la o zi la alta, de aceea noi o să avem la școală și acel triaj observațional în fiecare dimineață, completat la nevoie de un triaj epidemiologic", a spus ministrul, la B1 TV.

El a afirmat că și profesorii "care au o anumită vârstă sau anumite comorbidități" vor putea solicita să desfășoare activitate online.

„Am lăsat și aici la latitudinea profesorului, cei care au o anumită vârstă sau anumite comorbidități, de a solicita să desfășoare învățământ online, după cum și pentru copiii care au acasă părinți sau rude vârstnice sau cu comorbidități să poată desfășura activitatea online", a mai menționat Tătaru.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) a transmis joi că a luat act" cu surprindere" de afirmațiile care circulă în spațiul public legate de necesitatea eliberării avizelor epidemiologice și a adeverințelor de sport de către medicii de familie pentru toți copiii care vor începe școala în data de 14 septembrie 2020 și susține în acest context că astfel de solicitări "exced legislația în vigoare".

„Astfel de solicitări exced legislația în vigoare și nu doar că reflectă necunoașterea legii de către cei care încurajează eliberarea acestor documente, ci reflectă totodată și necunoașterea riscului la care sunt supuși părinții și copiii în mod inutil", afirmă SNMF într-un comunicat remis presei.