ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Florin Cîțu a refuzat, miercuri, să facă declarații după prezentarea Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în Parlament. Iritat de insistențele reporterilor, care nu înțelegeau să se întoarcă în redacții fără rodul muncii de teren, premierul de paie al liberalilor le-a spus că nu s-au „civilizat în 30 de ani trecuți de la Revoluție” - așa cum, vezi Doamne, au făcut politicienii de stil nou. Aceiași care fug de întrebări mai rău decât o făceau politicienii de stil vechi.

Jurnaliștii i-au cerut lui Cîțu să le răspundă la întrebări și i-au spus că astfel de eschive erau filmate doar pe timpul când Liviu Dragnea era președintele Camerei Deputaților și refuza să facă declarații. Lezat de o asemenea comparație, premierul a replicat:

„Nu v-ați civilizat în 30 de ani trecuți de la Revoluție! În orice țară civilizată, declarațiile se dau într-un cadru organizat. Vă aștept la Guvern pentru conferințe”, le-a trântit-o Cîțu, potrivit Ziarului de Iași

Premierul a prezentat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în Parlament însă, la finalul ședinței, a refuzat să facă declarații de presă și să răspundă la întrebările reporterilor. PNRR trebuie înaintat la Bruxelles până pe 31 mai. Planul a creat tensiune între opoziție și putere, dar și în interiorul Coaliției. Liderul opoziției de formă a fost atât de ultragiat că PSD nu a fost cooptat în elaborarea planului, încât a amenințat cu o moțiune de cenzură pentru 14 iunie. Atunci când se va împlini un an de zile de când Marcel Ciolacu a dat un cec în alb Guvernului să-și prelungească singur starea de alertă la infinit, fără a o trece prin Parlament.

Actuala majoritate parlamentară pregătește și reforme în domeniul pensiilor. Printr-o ordonanță de urgență adoptată miercuri în Parlament, li se dă posibilitatea celor care doresc să se pensioneze, dar nu au stagiul de cotizare complet, să își plătească anticipat contribuțiile de asigurări sociale pentru perioade de cel mult șase ani, potrivit România Actualități

Totodată, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a recunoscut miercuri că s-a discutat despre creșterea vârstei de pensionare și a stagiului de cotizare, însă nu s-a luat o decizie. 

„De discutat, evident că s-a discutat, nu e un subiect nou pe piață, nu s-a luat o decizie”, a declarat Ludovic Orban, precizând că în programul de guvernare este prevăzută reforma sistemului de pensii, care vizează sustenabilitatea acestuia. „Sigur că avem discuții legate și de stagiul de cotizare și de vârsta de pensionare, dar urmează să se ia decizii”, a adăugat el.

Precizările vin în contextul în care pe lista de angajamente trimise la Bruxelles pentru PNRR figurează și aceste două aspecte.