ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


WASHINGTON - Directorul general al Forumului Monetar Internațional a avertizat joi că riscurile de recesiune la nivel mondial sunt în creștere, în condițiile în care un amestec toxic de inflație, costuri mai mari ale împrumuturilor și perturbări persistente ale lanțului de aprovizionare continuă să afecteze economia mondială, potrivit cotidianului The New York Times. 

Bulgăroiaca Kristalina Georgieva, șefa F.M.I., a declarat că, în urma acestor probleme persistente, organismul internațional își va revizui proiecțiile de creștere pentru anul viitor într-un raport viitor, un raport care, potrivit acesteia, va prezenta o imagine sumbră a amenințărilor economice iminente. Evaluarea este cel mai recent exemplu al modului în care optimismul de anul trecut privind o redresare globală puternică a fost înlocuit de îngrijorările legate de inflația rapidă, de războiul Rusiei în Ucraina și de o pandemie în curs de desfășurare.

„Multiple șocuri, printre care un război fără sens, au schimbat complet imaginea economică", a declarat doamna Georgieva, directorul general al F.M.I., într-un discurs susținut la Universitatea Georgetown. „Departe de a fi tranzitorie, inflația a devenit mai persistentă".

F.M.I. și-a revizuit în mod constant  previziunile în ultimele luni și în prezent estimează că producția mondială va crește cu 2,9% anul viitor. Această proiecție va fi redusă atunci când fondul va publica marți, când vor începe la Washington reuniunile anuale ale F.M.I. și ale Băncii Mondiale, raportul  privind perspectivele economiei mondiale, foarte urmărit.

Responsabilii politici de la întâlniri vor lucra pentru a-și coordona mai bine răspunsurile la presiunile inflaționiste și la riscurile de recesiune, pregătindu-se în același timp pentru repercusiunile unor rate ale dobânzii mai mari.

„Pentru economiile majore care se confruntă cu o inflație ridicată, sarcina imediată este de a reveni la un mediu de prețuri stabile", a declarat joi secretarul Trezoreriei, Janet L. Yellen, într-un discurs ținut la Centrul pentru Dezvoltare Globală. „Dar este important să recunoaștem că înăsprirea macroeconomică în țările avansate poate avea repercusiuni internaționale."

Doamna Yellen a adăugat că F.M.I. și băncile multilaterale de dezvoltare trebuie să fie pregătite să ajute economiile în curs de dezvoltare în cazul în care apar crize ale datoriilor și a sugerat că multe piețe emergente vor avea nevoie de „o reducere considerabilă a datoriilor".

F.M.I. estimează acum că țările care reprezintă aproximativ o treime din economia mondială vor înregistra cel puțin două trimestre consecutive de contracție în 2022 sau 2023.

„Chiar și atunci când creșterea va fi pozitivă, se va simți ca o recesiune din cauza reducerii veniturilor reale și a creșterii prețurilor", a declarat Georgieva.
 
„Georgieva s-a născut la Sofia, într-o familie de birocrați, tatăl ei a fost inginer civil care a supervizat proiectele de construcție de drumuri de stat, iar bunicul ei a fost un revoluționar bulgar proeminent, Ivan Karshovski.”, scrie Wikipedia despre ea.
 
Numai că „proeminentul revoluționar bulgar” este în realitatea un revoluționar... bolșevic, de origine incertă, ucraineano-belarusă, fost comisar sub Lenin, în guvernul format imediat după arestarea și execuția Țarului Nicolae. El a fost membru al Partidului Ucrainean al Socialiștilor Federaliști și apoi al Comitetului Planificării de Stat al Republicii Socialiste Sovietice Belaruse, înainte de a fi îndepărtat de poliția secretă a lui Stalin și a se stabili, apoi, în Cehoslovacia de unde rubedeniile lui s-au pripășit în Republica Populară Bulgaria.
 
În prezent, bulgăroiaca șefă a F.M.I. este și membră a „Bordului de Încredere” / Consiliul de Administrație al Forumului Economic Mondial, alături, între alții, de Klaus Schwab și Chrystia Freeland, la rândul ei cu legături de sânge cu Ucraina. Vorba lui Walter Roman: „După noi, tot noi”.