ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doctorul Ioan Boilă, nepotul lui Iuliu Maniu,  a trimis o scrisoare  președintelui Klaus Iohannis, in care îi cere să facă demersuri pentru a reuși să găsescă rămășițele trupești ale liderului țărănist, mort în închisoarea de la Sighet.

„În ziua de 5 februarie 1953, a murit în închisoarea Sighet, Iuliu Maniu, condamnat de comuniști ca trădător de țară. Adevărul este că el a fost condamnat și exterminat pentru că s-a opus comunizării României. El a fost scos din celulă, târât pe coridoarele temniței și aruncat într-o groapă comună pe un teren din Sighet. Noi, familia lui Iuliu Maniu avem ferma convingere că a existat și există posibilitatea de identificare a osemintelor lui Iuliu Maniu și  a le da pentru a fi înmormântate la Bădăcin, lângă părinții săi, conform dorinței sale.

Vă rog, deci, să dispuneți ca toate organele abilitate și cu obligații în acest sens să împlinească această dorință a noastră. Considerăm această obligație firească pentru un stat democrat și responsabil care își cinstește martirii”, semnează dr. Ioan Boilă, în scrisoarea către Klaus Iohannis, potrivit stiripesurse.ro. 

Una dintre cele mai sinistre închisori ale României, cea de la Sighetu Marmației, a fost locul ales de autoritățile comuniste pentru a extermina elita României interbelice. Alături de oamenii politici care au făurit România Mare, acolo au fost închiși episcopi greco-catolici și romano-catolici, oameni de cultură sau, pur și simplu, oameni care au luptat împotriva bolșevismului. Iuliu Maniu s-a stins pe un ger puternic, în data de 5 februarie 1953. Fruntașul țărănist se afla în arest din 14 iulie 1947, în urma înscenării de la Tămădău. Prin sentința dată la 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu a fost condamnat la închisoare pe viață. A fost trimis la penitenciarul din Galați, pe baza ordinului de arestare 105.515/27 noiembrie 1947. În august 1951 a fost transferat împreună cu Mihalache și alți național-țărăniști la Sighet. Unificatorul și creatorul statului național modern, fost prim ministru al României, fost șef al PNȚ și al Partidului Național Român din Transilvania, fost membru în Parlamentele din București și din Budapesta, fost șef al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, avocat al Mitropoliei Greco-Catolice din Blaj, nobil din Bădăcin și lider al Opoziției democratice, apropiat al regelului Mihai, s-a sfârșit în chinuri cumplite, în iarna lui 1953, la vârsta de 80 de ani.