ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Părintele Vasile Rus, nepotul martirului anticomunist Dumitru Toader  și unul dintre cei mai neobosiți apărători ai memoriei luptătorilor din rezistența anticomunistă din Bistrița-Năsăud a reacționat la declarațiile senatorului Șerban Nicolae, care a susținut într-o ședință de comisie a Parlamentului României  că partizanii din munți au șubrezit interesele României.

Potrivit ziarului Bistrița Express, preotul Rus explică, într-o scrisoare transmisă redacției, că afirmațiile senatorului Șerban jignesc profund memoria acestor oameni și că un stat care nu respectă dreptul la libertatea de exprimare, libertatea proprietății și alegerile libere este un stat criminal și terorist, indiferent de orientarea lui politică.  

În plus, amintind refuzul senatorului PSD și a unora dintre colegii săi de a aviza favorabil în comisia juridică proiectul legislativ care instituia o zi a luptătorilor anticomuniști, părintele Rus spune că martirii din munți nu au nevoie de o zi a lor, ei sunt sărbătoriți în inimile celor care-i cinstesc. 

Redăm integral conținutul scrisorii părintelui Rus:


”Deplâng afirmațiile senatorului Șerban Nicolae din spațiul public care jignesc profund memoria unor oameni care, în condițiile instaurării prin forță și minciună a regimului comunist ( prin falsificarea alegerilor din 1946) au sperat ca în  România să  se respecte dreptul la libertatea cuvântului și dreptul la proprietate. În numele acestor drepturi acești oameni (printre care și bunicul meu, primarul Toader Dumitru, ucis în anul 1949 în Dealul Crucii fără să fi  tras un foc de armă împotriva regimului bolșevic ) au sfârșit sub gloanțele regimului care propovăduia fraternitatea. Ei  au avut curajul în acele vremuri tulburi să ceară să se respecte aceste drepturi. Ei  reprezintă  un  simbol al demnității în momente de cumpănă ale României din a doua jumătate a secolului XX. Ei și-au adus contribuția la libertatea noastră de acum.

Martirii Revoluției din 1989 și milioanele de români care au dărâmat regimul comunist au făcut exact ce au făcut partizanii anticomuniști începând cu anul 1949. A lovi în crezul partizanilor anticomuniști înseamnă să lovești în jertfa martiririlor revoluției din 1989 care și-au dat viața pentru a redobândi dreptul la libertatea cuvântului, dreptul la proprietate și dreptul la alegeri libere. Și partizanii din anii ‘’50 și martirii Revoluției din 1989 au căzut sub gloanțele bolșevicilor luptând pentru aceste drepturi și libertăți. Un stat care nu respectă aceste drepturi e un stat criminal și terorist,indiferent de orientarea sa politică.

Aș vrea domnule senator să învățați ceva din omenia unui coleg al dumneavoastră de partid, domnul secretar de stat din Ministerul Culturii, Alexandru Pugna, care în perioada cât era vicepreședinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud  a coordonat realizarea în cimitirul din Bistrița a unui smerit monument funerar ridicat în amintirea jertfei a trei martiri uciși de securitate în 1949 în Dealul Crucii la Nepos. Ei au cerut regimului bolșevic ca foametea cu care Stalin a chinuit poporul ucrainean în anii 1932-1933 să nu o aducă și în satele lor. Răspunsul a venit prin uciderea lor fără judecată lăsând în urmă suferința a șase copii rămași orfani datorită curajului pe care l-au avut părinții lor de a milita pentru adevăr și dreptate.
Nu avem nevoia de vreo zi specială închinată lor prin recunoașterea jerfei și a suferinței de către dumneavoastră. Ei trăiesc de-a pururi în sufletele și în mințile noastre. E de ajuns acest lucru.
 
Președintele rus Vladimir Putin a inaugurat luni la Moscova un memorial dedicat victimelor represiunilor politice a regimului sovietic, astfel că nu mai avem nevoie și de o recunoaștere și din partea dumneavoastră. E  de ajuns Putin.

În schimb vă propun să decretați o zi specială închinată sângelui care a curs la mineriadele de după 1989 în București și în țară. Aceste acțiuni nu au pus în pericol stabilitatea statului român, iar cei care le-au organizat nu sunt criminali, cum i-ați numit  dumneavoastră pe Stalin și pe Churchill.

Cât despre fraternitatea dumneavoastră cu talpa țării …statul dumneavoastră vă respectă dreptul la o viață decentă de parlamentar cu o rentă  generoasă. Nu e foametea lui Stalin din 1932-1933,nu-i așa domnule senator? Să trăiți bine și să vă bucurați de inițiativele demne pe care le promovați!”


Dumitru Toader este unul dintre cei trei martiri anticomuniști împușcați de Securitate la 24 iunie 1949 pe Dealul Crucii, într-un loc izolat situat în zona de întâlnire a limitelor de hotar ale satelor Nepos, Feldru și Rebra din jud. Bistrița-Năsăud. Leonida Bodiu, Ioan Burdeț și Toader Dumitru, au făcut parte din conducerea organizației anticomuniste Liga Națională Creștină. Imediat după execuție, trupurile lor au fost înhumate într-o groapă comună săpată în același loc. 
IICCMER a organizat în anul 2009 o acțiune de căutare a mormântului comun în urma căreia osemintele victimelor au fost descoperite și identificate. La 24 iunie 2009, la împlinirea a exact 60 de ani de la săvârșirea crimei, rămășițele pământești ale celor trei martiri au fost reînhumate cu serviciu religios și onoruri militare în Cimitirul Central din Bistrița, găsindu-și astfel un loc meritat de odihnă veșnică.