ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La patru zile după ce Parchetul European a anunțat că a deschis anchetă privind achiziția de vaccinuri anti-COVID în Uniunea Europeană, ca urmare a interesului public extrem de ridicat, un audit realizat la Ministerul Sănătății a constatat, la finalul anului 2021, un minus de inventar la vaccinurile COVID, de peste 533 de milioane de lei - adică peste 100 de milioane de euro, scrie Antena3.

După ce Kovesi, responsabilă cu investigația achiziției de vaccinuri, s-a întors în România, s-a dus țintă la Ministerul Finanțelor. Adică fix acolo unde se află toate documentele privind achizițiile de vaccinuri și de unde a izbucnit scandalul legat de contracte, care a dus la demisia ministrului Alexandru Nazare.

"Am transmis foarte clar faptul că volumele achiziționate depășesc necesarul, că vom avea un excedent care se va risipi, că banii se vor pierde și că trebuie făcută o strategie de rezolvare a acestei situații, pentru că o dată achiziționate dozele, ele trebuiau fie utilizate, fie cumva reutilizate prin vânzare sau contractele renegociate.

Dar aceste lucruri le-am spus și le-am transmis în scris în ședințele de guvern de anul trecut, ședințe de guvern ale căror stenograme pot deveni publice.

Volumul era mult prea mare și nu se justifica achiziția. Am avut discuții la reuniunea consiliilor miniștrilor de finanțe de la Lisabona, puțin după, în luna iunie anul trecut, și în momentul în care, într-o discuție informală cu alți patru miniștri de finanțe, le-am transmis care este volumul achiziționat de România a fost un moment cel puțin bizar, pentru că toți au fost mirați de un volum atât de mare achiziționat de România", a spus Alexandru Nazare, fostul ministru de Finanțe care a fost demis imediat după ce acesta a declarat că a avut rezerve când România a decis să cumpere 120 de milioane de doze de vaccinuri la o populație de nici 20 de milioane de locuitori. 
 
 
Curtea de Conturi a României a semnalat nereguli de peste 100 de milioane de euro în ceea ce privește modul de fundamentare, contractare și utilizare a vaccinurilor din timpul pandemiei - DOCUMENT. Revista profesionistă a presei de săptămâna trecută
2